Katse vuoteen 2022 - keskeisiä liiketoimintaan vaikuttavia säädösmuutoksia
Kurkista tulevaisuuteen ja katso, mitkä säädösmuutokset vaikuttavat organisaationne toimintaan alkaneena vuonna.
Jos sinulle herää kysymyksiä, haluat keskustella tai kaipaat lisätietoja alla olevista aiheista, otathan yhteyttä kirjoittajiin.
Kuluttajansuojalain muutokset tulivat voimaan vuoden alusta 1.1.2022. Muutoksilla pannaan täytäntöön Euroopan parlamentin ja neuvoston direktiivi (EU) 2019/770 digitaalisesta sisällöstä ja digitaalisista palveluista sekä Euroopan parlamentin ja neuvoston (EU) 2019/771 direktiivi tavarankaupasta. Digitaalista sisältöä ja digitaalisia palveluita koskevaa yhdenmukaista EU-sääntelyä ei ole aikaisemmin ollut.
Lue koko juttu tästä
ePrivacy-asetus tulee korvaamaan nykyisin voimassa oleva sähköisen viestinnän tietosuojadirektiivin. ePrivacy-asetuksen yleistavoitteena on yhtenäistää sähköistä viestintää koskeva sääntely kaikissa EU:n jäsenvaltioissa siten, että sähköisessä viestinnässä vaaditaan jatkossa samanlaista yksityisyydensuojaa kuin perinteisessä televiestinnässä.
Tekijänoikeudesta ja lähioikeuksista digitaalisilla markkinoilla annetun direktiivin (EU 2019/790 eli ns. DSM-direktiivi) tuli olla implementoitu jäsenvaltioissa 7.6.2021 mennessä. Suomessa ja monessa muussa jäsenvaltiossa implementointi on viivästynyt. DSM-direktiivin haasteista Suomessa kertovat 223 kansalliseen lakiluonnokseen annettua lausuntoa sekä Helsingin Sanomien mielipidekirjoituspalstalla käyty vilkas keskustelu viime syksynä.
Digitalisaatio, kokouspalveluiden kehitys ja osallistujien valmiudet ja osaaminen mahdollistavat jo monessa tapauksessa yhteisön päätöksenteon verkossa. Yhtiökokouskausille vuosina 2020 ja 2021 osunut koronapandemia vauhditti kehitystä suuntaan, jossa mahdollisuudet osallistua kokouksiin muutoin kuin vain paikan päältä osallistuen koetaan tärkeiksi laajentaen osakkeenomistajien ja jäsenten osallistumismahdollisuuksia.
Eduskunta on 10.11.2021 hyväksynyt kilpailukieltosopimuksia koskevat lainsäädäntömuutokset. Työnantajilla on 1.1.2022 alkaen velvollisuus maksaa työntekijälle korvausta työsuhteen jälkeisen kilpailukiellon ajalta.
Yhteistoimintalakia ja sen rakennetta on muutettu lain kokonaisuudistuksella. Lakiin on myös sisällytetty omaksi luvukseen täsmennettynä laki henkilöstön edustuksesta yrityksen hallinnossa. Uudessa laissa yhteistoiminta jakautuu neljään kokonaisuuteen.
Kilpailuoikeuden kentällä vuosi 2021 oli tapahtumarikas ja vaikutukset yrityksille sekä toimialajärjestöille ulottuvat pitkälle tulevaisuuteen. Käsittelemme kilpailuvalvonnan keskeisiä muutoksia ja kehityssuuntia kuluneena vuonna sekä katsomme hieman tulevaan: Mitä vuodelta 2022 voidaan odottaa?
Vuoden 2022 aikana yritysverotukseen tulee useita muutoksia. Verotiimimme listasi olennaisimmat tulevat uudistukset.