Yrityssaneeraukseen pääsy ja uudelleenjärjestelyjen keinot helpottuvat – haastattelussa Hessu Kosonen

news
16 Aug 2022
Insights

DLA Piperin yritysten uudelleenjärjestelyihin ja maksukyvyttömyysasioihin keskittynyt Restructuring-tiimi vahvistui elokuun alussa, kun Hessu Kosonen aloitti insolvenssijuristina. Hessu siirtyi DLA Piperille oikeusministeriön yhteydessä toimivasta konkurssiasiamiehen toimistosta.  

Miksi halusit töihin DLA Piperille?   

Halusin konkreettisemmin mukaan asiakastyöhön ja avustamaan erilaisissa insolvenssi- ja riitaprosesseissa. Haluan myös kehittyä juristina sekä syventää osaamistani ja täällä siihen on hienot mahdollisuudet. Tiivis yhteistyö DLA Piperin muiden kansainvälisten toimistojen kanssa mahdollistaa valtioiden rajat ylittävien insolvenssimenettelyiden tehokkaan hoitamisen. On ollut ilo liittyä osaksi huippujengiä, jossa jokaisen persoona ja vahvuudet saavat loistaa. 

Talouden epävarmat näkymät ja inflaation kiihtyminen luovat uhkakuvia taantumasta. Miten yritykset voivat valmistautua markkinatilanteen muutoksiin?  

Energian hintojen nousu, ostovoiman heikkeneminen ja korkojen nousu muovaavat markkinoita. Suomessa inflaatio oli heinäkuussa 2022 7,8 %. Eri liiketoimintasektoreilla olisi hyvä miettiä etukäteen varautumiskeinoja mm. kohonneisiin raaka-ainehintoihin ja komponenttipulaan, sekä vaihtoehtoisia menettelytapoja, joilla yrityksen liiketoimintaa voidaan tarvittaessa muokata siten, että se vastaa muuttuvia rahoitusmarkkinoita sekä asiakaskäyttäytymistä. Yhtiön liiketoiminnan uudelleenjärjestely ja kohdemarkkinoiden arviointi voi olla tärkeää yrityksen toimintaedellytysten turvaamiseksi. Liikesuhteissa osapuolten on entistä tärkeämpää tunnistaa myös erilaiset roolit, koska velkasuhteet vaihtelevat myyjä-ostaja-asetelmassa nopeasti. Viimeaikaisilla lainsäädännön uudistuksilla on pyritty vastaamaan liike-elämän tarpeisiin muuttuvassa markkinatilanteessa.  

Mitä Suomen yrityssaneeraus- ja velkajärjestelylainsäädännön viimeaikaiset muutokset merkitsevät velalliselle liiketoiminnan sopeuttamisen näkökulmasta?  

Suomen yrityssaneerauslakiin tuli heinäkuun 2022 alussa muutoksia, kun siihen lisättiin uudelleenjärjestelyä ja maksukyvyttömyyttä koskevan EU:n direktiivin edellyttämät säännökset uudesta, varhaisesta saneerausmenettelystä. Uusien säännösten myötä velallinen voi hakeutua saneeraukseen, kun maksukyvyttömyys vasta uhkaa. Myös perusmuotoiseen saneerausmenettelyyn tehtiin muutoksia, joiden arvioidaan sujuvoittavan menettelyä. Jatkossa päätöksen yrityksen saneeraukseen hakeutumisesta tekee osakeyhtiössä ja osuuskunnassa hallitus, eikä yhtiökokous ole välttämätön. Uudistuksilla pyritään edistämään elinkelpoisen liiketoiminnan jatkumista ja estämään yritysten maksukyvyttömyys.

Joissain tilanteissa maksukyvyttömän velallisen lisävelkaantuminen on estettävä konkurssimenettelyllä. Konkurssitilanteessa kartoitetaan mahdollisuudet myydä liiketoimintakokonaisuus tai osa siitä sekä saada toiminnalle uusi jatkaja ja velkojille mahdollisimman hyvät jako-osuudet. Velkojien maksunsaannin turvaamiseksi omaisuuden rahaksimuutto ja varojen peräyttäminen on hoidettava tehokkaasti sekä suunnitelmallisesti. Lakimuutosten myötä yritystoiminnassa velkaantuneiden yrittäjien pääsyä velkajärjestelyyn on helpotettu uuden alun nopeuttamiseksi. Yksityishenkilön velkajärjestelyn edellytykset ja esteperusteet ovat aikaisempaa kevyemmät ja konkurssiin asetetun velallisen tiedonsaannin mahdollisuutta velkajärjestelyyn hakeutumisesta sekä talous- ja velkaneuvonnan palveluista parannettiin. Uudistus korostaa myös konkurssipesän pesänhoitajan tiedonantovelvollisuuksia. Kustannustehokas, kaikkien edut huomioiva pesänhoito korostuu entisestään ja tällöin tiivis ja sujuva yhteydenpito eri osapuolten kanssa on tärkeää.