Uudistuvan yrityssaneerauslain tavoitteena sujuvoittaa yritysten pääsyä saneerausmenettelyyn

news
29 Dec 2022
Insights

Yrityssaneerausmenettelyä uudistettiin edellisen kerran heinäkuussa 2022 voimaan tulleella lailla siten, että yrityssaneeraus voidaan nykyään toteuttaa joko varhaisena tai perusmuotoisena saneerausmenettelynä. Lainvalmistelutyö yrityssaneerausmenettelyn keventämiseksi etenee, kun hallitus antoi 3.11.2022 eduskunnalle esityksen yrityssaneerauslain muuttamisesta yritysten toimintaedellytysten parantamiseksi edelleen. Yrityssaneerauslain uudistusten on tarkoitus tulla voimaan keväällä 2023.

Tausta

Yrityssaneerauksen tavoitteena on parantaa taloudellisissa vaikeuksissa olevien, mutta elinkelpoisten yritysten edellytyksiä selviytyä taloudellisista vaikeuksistaan ja välttää tarpeettomat konkurssit. Yrityssaneeraus on konkurssin vaihtoehto silloin, kun yritystoiminta on elinkelpoista ja saneerauksen avulla tervehdytettävissä. Tämä puolestaan edellyttää saneeraukseen hakeutumista riittävän varhaisessa vaiheessa.

Uudistuksissa otetaan huomioon muun muassa EU:n maksukyvyttömyysdirektiivin täytäntöönpano ja maksukyvyttömyyslainsäädännön kokonaistoimivuus. Saneerausmenettelyyn hakeutumisen kustannukset pysyisivät pääpiirteissään ennallaan.

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2022 kolmannella vuosineljänneksellä laitettiin vireille 94 yrityssaneerausta, mikä on 49 % enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.

Mitä hallitus esittää yrityssaneerauslain uudistamiseksi?

Hallitus esittää yrityssaneerauslain uudistamiseksi muun muassa seuraavia yritysten toimintaedellytyksiä parantavia muutoksia:

  • Yritysten pääsy joutuisaan ja kustannuksiltaan kohtuulliseen saneerausmenettelyyn helpottuisi.
  • Saneerausmenettelyä yksinkertaistettaisiin menettelyn vaiheita keventämällä.
  • Saneerausmenettelyyn liittyviä väärinkäytöksiä poistettaisiin ehkäisemällä perusteettomien ja viivyttelyluonteisten saneeraushakemusten tekemistä. Samalla tehostetaan yrityssaneeraus- ja konkurssihakemusten käsittelyä.
  • Velallisyrityksen oikeudenkäyntiavustajaan ja asiamieheen sovellettavia säännöksiä muutettaisiin siten, että perusteettomasta yrityssaneeraushakemuksesta aiheutuvan vahingon korvausvelvollisuus olisi jatkossa myös yrityksen avustajalla ja asiamiehellä.  
  • Helpotettaisiin velallisyrityksen oikeutta irtisanoa sopimuksia saneerauksen onnistumiseksi.

Sopimusten irtisanomismahdollisuuksien laajentuminen ja vaikutukset sopimuskumppanien asemaan

Saneerauksen kohteena olevan yrityksen mahdollisuus irtaantua sopimuksesta ja sen suoritusvelvollisuudesta voi olla keskeinen edellytys saneerauksen onnistumiselle. Hallituksen esityksen mukaan velallisyritys voisi jatkossa selvittäjän suostumuksella vetäytyä sellaisesta ennen saneerausmenettelyn alkamista tehdystä sopimuksesta, jolla velallinen on sitoutunut muuhun kuin rahasuoritukseen ja josta vetäytyminen on saneerauksen toteuttamisedellytysten turvaamiseksi välttämätöntä. Ehdotettu velallisen sopimusten irtisanomisoikeuden laajennus olisi merkittävä uudistus varsinkin sellaisille yrityksille, jotka sitoutuvat yritystoiminnassaan pitkäkestoisiin luontoissuorituksiin kuten tavarantoimitussopimuksiin.

Irtisanomisoikeuden laajentamista koskeva ehdotus voi olla yksittäisille sopimuskumppaneille merkittävä, jos sopimuskumppani ei saa korvaavaa toimitusta muualta ja toimitus on sopimuskumppanin oman liiketoiminnan kannalta välttämätön. Irtisanomisoikeus kohdistuisi käytännössä tilanteisiin, joissa irtisanomisen vaihtoehtona on toimittajayrityksen konkurssi. Sopimuskumppanilla olisi myös mahdollisuus saada vahingonkorvausta sopimuksen ennenaikaisen päättämisen vuoksi. Sopimuksen ennenaikaisen päättymisen vuoksi suoritettava korvaus olisi velallisen saneerausvelkaa ja kuuluisi siten velkajärjestelyjen piiriin. Sopimuskumppanien näkökulmasta toimittajaosapuolen yrityssaneeraus olisi yhä yleensä konkurssia parempi vaihtoehto. Mikäli toimittajayrityksen liiketoiminta saataisiin tervehdytettyä, voitaisiin sopimussuhde solmia uudelleen molempien osapuolten liiketoiminnan kannalta kestävillä ehdoilla.

Vaikutukset velkojan asemassa olevaan yritykseen

Onnistunut saneeraus on velkojan kannalta aina konkurssia kannattavampi vaihtoehto, koska saneerauksessa velkojalle tulee kertyä suurempi suoritus saatavalleen kuin mitä velkoja saisi velallisen konkurssissa. Onnistuneesta saneerauksesta velkoja voi saada taloudellista etua myös sen vuoksi, että liikesuhde velallisen kanssa jatkuu. Lisäksi saneerauksen onnistuminen voi merkitä sitä, että myös velallisyrityksen sopimuskumppani välttyy maksuvaikeuksilta ja mahdolliselta konkurssilta.

Mitä toimia yrityksiltä odotetaan ja missä vaiheessa?

Oheisena muistilista yrityksen tilannearviota ja toimenpiteitä varten:

  1. Jatkuva kannattavuuden seuranta ja yrityksen toimintaedellytysten arviointi.
  2. Varautumissuunnitelman laatiminen.
  3. Yhteys riippumattomaan asiantuntijaan riittävän ajoissa sen jälkeen, kun yrityksen toimintaedellytykset ja talous ovat heikentyneet.
  4. Liiketoiminnan tehostamiskeinojen ja uudelleenjärjestelyjen arviointi.
  5. Vapaaehtoiset järjestelyt tai yrityssaneerauslakiin perustuva yrityssaneerausmenettely.

 

Ota meihin yhteyttä, jos tarvitset juridista tukea saneerausmenettelyyn tai pohdit muita uudelleenjärjestelyvaihtoehtoja tai liiketoiminnan tehostamiskeinoja.