Kiinteistöjuridiikan konkari Katri Innanen liittyy DLA Piperin Kiinteistöt ja rakentaminen -osaamisryhmään

news
12 Dec 2023
Insights

Katri Innanen on nimitetty Senior Advisoriksi DLA Piperin Kiinteistöt ja rakentaminen -osaamisryhmään. Rakentamiseen ja asuntosijoitukseen erikoistunut Innanen on tehnyt merkittävän uran Suomen johtavissa rakennusalan yhtiöissä. Rakentamisen ja hankekehityksen lisäksi Innasella on kokemusta yritys- ja rahoitusjärjestelyistä. Yritysjuristina hän on hoitanut yhtiöoikeudellisia asioita, työoikeutta ja erilaisia sopimusasioita. 1.12.2023 alkaen hän tuo mittavan kokemuksensa asiakkaidemme liiketoiminnan tueksi osana DLA Piperin kasvavaa kotimaista kiinteistöpraktiikkaa.

”Katri Innasen syvällinen kokemus kiinteistöalalta on arvokas voimavara DLA Piperille ja asiakkaillemme. DLA Piperilla on yksi Suomen suurimmista kiinteistöjuridiikkaan erikoistuneista tiimeistä, joka ajaa asiakkaidemme etua kaikissa markkinatilanteissa. Katri Innasen kokemus rakentamisen ja hankekehityksen alalta vahvistaa osaamistamme entisestään”, kommentoi Mikko Larvala, DLA Piperin Suomen kiinteistöpraktiikan johtaja.

”Olen innoissani päästessäni auttamaan DLA Piperin asiakkaita saavuttamaan tavoitteensa kiinteistöalalla. Odotan myös yhteistyötä uusien kollegojeni kanssa. Työssäni olen kokenut kiinteistöalan huiman muutoksen. On ilo käyttää ja jakaa osaamistaan arvostetussa ja asiantuntevassa tiimissä”, Katri Innanen sanoi.

Kiinteistö- ja rakentamisliiketoiminta edellyttää juristien työpanosta

Yritysjuristina Katri Innanen kuvaa työskennelleensä näköalapaikalla rakentamisen ja asuntosijoituksen maailmassa. Hän on päässyt seuraamaan merkittäviä kehitys- ja rakennushankkeita sekä yritysten ja alan juridiikan kehittymistä. Uransa aikana Innanen on nähnyt myös huiman toimintaympäristön muutoksen kiinteistöalalla. Useamman toimijan yhteiset hankkeet käsittävät nykyään useita kortteleita, kestävät vuosia, ja mukana on kehittäjiä, rakentajia, omistajia, käyttäjiä ja rahoittajia. Muutos tarkoittaa myös sitä, että kiinteistö- ja rakentamisliiketoiminta ei ole enää mahdollista ilman juristien vahvaa panosta. Urakkasopimusten lisäksi tarvitaan kauppakirjoja, rasitesopimuksia ja yhtiöoikeudellista neuvontaa. Kiinteistöhankkeisiin liittyy usein vahvoja liiketoiminnallisia vaikutteita. Kaupallis-tekniset reunaehdot määrittelee asiakas, mutta juristit luovat hankkeelle rakenteen ja huolehtivat hankkeen läpimenosta sen eri vaiheissa. Kiinteistöjuristit laativat sopimuksia, neuvovat osapuolia hankkeiden aikana sekä pitävät yhteyttä asiakkaan ja esimerkiksi viranomaisten kanssa. Tarvittaessa he ratkovat hankkeiden aikana syntyviä erimielisyyksiä.

Katri Innasen suurin intohimo kohdistuu hankekehitykseen ja transaktioihin sekä niihin liittyviin moninaisiin sopimuksiin. Hankekehityssopimusten pitkäaikaisuus tuo työhön oman näkökulmansa, sillä hankkeet saattavat kestää vuosia. Hetkellisten realiteettien ja tavoitteiden lisäksi Innanen kehottaakin ottamaan huomioon myös mahdolliset muutokset olosuhteissa ja osapuolten intresseissä. Juridiikan ohella hankekehityksessä on keskeistä ymmärtää osapuolten välisen yhteistyön ja luottamuksen rakentumisen mekanismit.

Vastuullisuus näkyy menestyvän yrityksen arjessa

ESG-regulaatio ja siihen liittyvät raportointivelvoitteet lisäävät juridisen neuvonnan tarvetta rakentamis- ja kiinteistöliiketoiminnassa. Vaikka raportointivelvollisuus ei suoraan koske kaikkia yrityksiä, vastuullisuutta koskevia vaatimuksia asettavat regulaation lisäksi asiakkaat, toimittajat sekä yrityksen oma henkilöstö ja omistajat. Innanen näkee myönteisenä, että suuriin yrityksiin kohdistuva raportointivelvoite vaikuttaa hankintaketjussa myös alihankkijoihin. Kiinteistöalalla kiristyvät ESG-vaatimukset asettavat haasteita energiatehokkuudelle, kierrätykselle, hiilijalanjäljen laskennalle sekä myös yrityksen henkilöstöön, hallintoon ja yhteiskuntavastuuseen liittyville prosesseille. Katri Innanen korostaa, että vastuullisuus ja sen osa-alueet ovat aina olennainen osa menestyvää liiketoimintaa. ESG-vaatimusten huomiointi lisää yritysten läpinäkyvyyttä ja kilpailukykyä sekä kiinnostavuutta mielekkään työn tarjoajana ja sopimuskumppanina. Myös yrityksen saaman rahoituksen hinta saattaa olla riippuvainen asetettujen ESG-tavoitteiden saavuttamisesta.