Yrityssaneerauslain muutokset voimaan 1.6.2023 – tavoitteena sujuvoittaa yritysten pääsyä saneerausmenettelyyn

news
15 May 2023
Category
Insights

Yrityssaneeraus voidaan nykyään toteuttaa joko varhaisena tai perusmuotoisena saneerausmenettelynä. Nopeassa saneerausmenettelyssä saneerausohjelma valmistellaan velkojien ja velallisyhtiön keskinäisillä neuvotteluilla. Tuomioistuin voi aloittaa saneerauksen ja päättää ohjelman vahvistamisesta jopa saman päivän aikana.

Hallitus antoi 3.11.2022 eduskunnalle esityksen yrityssaneerauslain muuttamisesta yritysten toimintaedellytysten parantamiseksi edelleen. Yrityssaneerauslain uudistukset astuvat voimaan 1.6.2023. 

Lain muutoksilla halutaan vahvistaa yritysten toimintaedellytyksiä 

Yrityssaneerauksen tavoitteena on parantaa taloudellisissa vaikeuksissa olevien, mutta elinkelpoisten yritysten edellytyksiä selviytyä taloudellisista vaikeuksistaan ja välttää tarpeettomat konkurssit. Yrityssaneeraus on konkurssin vaihtoehto silloin, kun yritystoiminta on elinkelpoista ja saneerauksen avulla tervehdytettävissä. Tämä puolestaan edellyttää saneeraukseen hakeutumista riittävän varhaisessa vaiheessa. 

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2022 kolmannella vuosineljänneksellä laitettiin vireille 94 yrityssaneerausta, mikä on 49 % enemmän kuin vastaavana ajankohtana vuotta aiemmin.  

Lain muutoksissa otetaan huomioon muun muassa EU:n maksukyvyttömyysdirektiivin täytäntöönpano ja maksukyvyttömyyslainsäädännön kokonaistoimivuus. Saneerausmenettelyyn hakeutumisen kustannukset pysyisivät pääpiirteissään ennallaan. 

Yrityssaneerauslain 1.6.2023 voimaan tulevat muutokset ovat: 

  • Taloudellisesta perusselvityksestä luovutaan ja se korvataan selvittäjän ensiarviolla. Ensiarvio tulee toimittaa velkojille kuukauden kuluessa menettelyn alkamisesta. Ensiarvion tulee sisältää saneeraushakemukseen nähden olennaiset uudet tai poikkeavat tiedot velallisen taloudellisesta tilanteesta ja arvion yritystoiminnan elinkelpoisuudesta ja tervehdyttämisseikoista. 

  • Velkojien velvollisuutta toimittaa ilmoitus saatavastaan selvittäjälle määräajassa tehostetaan. Velkojan ilmoittaessa saatava selvittäjälle vasta tuomioistuimen asettaman määräajan jälkeen, velkojalle saneerausohjelman mukaan muutoin tulevasta suorituksesta tulisi tehdä saneerausohjelmassa vähennys, jonka suuruus vastaisi jälkivalvontamaksua konkurssissa. 

  • Saneerausohjelman nopealle vahvistamiselle asetettua velkojien enemmistövaatimusta lasketaan (80 % --> 70 %). 

  • Takaisinsaannin kanneajat pitenevät kuudesta kuukaudesta vuoteen. 

  • Helpotetaan velallisyrityksen oikeutta irtisanoa sopimuksia saneerauksen onnistumiseksi. 

  • Velallisyrityksen oikeudenkäyntiavustajaan ja asiamieheen sovellettavia säännöksiä muutetaan siten, että perusteettomasta yrityssaneeraushakemuksesta aiheutuvan vahingon korvausvelvollisuus olisi jatkossa myös yrityksen avustajalla ja asiamiehellä. 

Mitä toimia yrityksiltä odotetaan ja missä vaiheessa? 

Oheisena muistilista yrityksen tilannearviota ja toimenpiteitä varten:  

  1. Jatkuva kannattavuuden seuranta ja yrityksen toimintaedellytysten arviointi. 
  2. Varautumissuunnitelman laatiminen. 
  3. Yhteys riippumattomaan asiantuntijaan riittävän ajoissa sen jälkeen, kun yrityksen toimintaedellytykset ja talous ovat heikentyneet.  
  4. Liiketoiminnan tehostamiskeinojen ja uudelleenjärjestelyjen arviointi. 
  5. Vapaaehtoiset järjestelyt tai yrityssaneerauslakiin perustuva yrityssaneerausmenettely.


Ota meihin yhteyttä, jos tarvitset juridista tukea saneerausmenettelyyn tai pohdit muita uudelleenjärjestelyvaihtoehtoja tai liiketoiminnan tehostamiskeinoja.