Työaikalaki uudistuu

news
03 Oct 2018
Category
Insights

Employment Update

Hallitus on antanut jo pitkään odotetun esityksen työaikalain uudistamiseksi. Seuraavassa on lyhyt yhteenveto ehdotetuista uudistuksista.

Uusi joustotyöaikamalli

Työntekijä päättää itse työajasta ja työntekopaikasta, työnantaja puolestaan määrittelee tehtävät, tavoitteet ja kokonaisaikataulun. Soveltamisedellytyksenä on, että vähintään puolet työajasta on sellaista, jonka sijoittelusta ja työntekopaikasta työntekijä voi päättää itsenäisesti. Koskee lähtökohtaisesti ylempien toimihenkilöiden asiantuntijatyötä. Keskimääräinen viikkotyöaika 40h neljän kuukauden aikana.

Työaikapankki

Laki mahdollistaisi sopimusperusteisen työaikapankin käyttöönoton kaikilla työpaikoilla riippumatta siitä, onko työehtosopimuksessa määräyksiä työaikapankista. Tarkoittaa mahdollisuutta säästää ja yhdistää toisiinsa työaikaa, ansaittuja vapaita tai vapaa-ajaksi muutettuja rahamääräisiä etuuksia.

Liukuvan työajan rajoja lavennetaan

Liukuma-aika enintään 4 tuntia, liukumasaldot -20h - +60h.

Enimmäistyöaika korvaa ylitöiden enimmäisrajat

Enimmäistyöajan mukaan työntekijän työaika ei saa ylittää keskimäärin 48 tuntia viikossa neljän kuukauden ajanjaksolla. Enimmäistyöaikaan lasketaan kaikki tehdyt työtunnit ja se on absoluuttinen, eli sitä ei saa ylittää. Käytännössä pidentää 54h vuosittaista maksimityöaikaa.

Yötyö

Tilapäinen yötyö vapautetaan eikä erillistä poikkeuslupaa tarvita.

Varallaolo

Työpaikalla tapahtuva varallaolo lasketaan työajaksi. Voi lisätä työnantajan työvoimakustannuksia.

Uuden työaikalain on tarkoitus tulla voimaan 1.1.2020 lukien.