Tekoälyn juridiikkaa 2023: Generatiivisen tekoälyn vaikutukset liiketoimintaan ja vinkit sen vastuulliseen hyödyntämiseen

news
21 Sep 2023
Category
Insights

Generatiivinen tekoäly saa yhä enemmän suosiota ja kun sen käyttö yleistyy, on organisaatioissa tärkeää tunnistaa sekä ottaa huomioon sen vaikutukset työelämään ja liiketoimintaan. Generatiivisella tekoälyllä tarkoitetaan yleisesti tekoälyjärjestelmiä, jotka pystyvät luomaan näennäisesti uutta, hyödyllistä tai realistista sisältöä. Generatiiviset tekoälyalgoritmit tuottavat tekstiä, kuvia, videoita, ääntä, koodia tai synteettisiä tietoja perustuen koulutusaineistoon ja käyttäjän syötteisiin, usein ihmisten antamien ohjeiden tai vuorovaikutuksen kautta. Tunnettuja esimerkkejä generatiivisista tekoälyä hyödyntävistä ohjelmista ja sovelluksista ovat ChatGPT, DALL-E, BERT, Bing ja Midjourney, jotka kaikki tulivat suuren yleisön tietoisuuteen vuonna 2023.  

Tekoälyn tuottamat mahdollisuudet ovat saaneet yrityspäättäjät pohtimaan, miten tekoälyä voitaisiin hyödyntää strategisten etujen saavuttamiseksi. Käytännössä lähes jokaisella organisaatiolla koosta riippumatta onkin vähintään yksi liiketoiminta-alue, joka on kiinnostunut käyttämään generatiivista tekoälyä tuotannon kasvun, tehokkuusetujen tai innovaatioiden saavuttamiseksi. 

Generatiivisen tekoälyn hyödyt ja riskit 

Työkaluna tekoäly tarjoaa monia kiistattomia etuja, erityisesti tehokkuuden ja luovuuden osalta (vaikka kiistelyä siitä, kuinka luova generatiivinen tekoäly todella on, käydään edelleen). Generatiivinen tekoäly voi tehostaa toistuvia, rutiininomaisia tehtäviä mahdollistaen työntekijöiden keskittymisen työnsä monimutkaisempiin ja luovempiin osa-alueisiin. Goldman Sachsin keväällä julkaiseman raportin mukaan generatiivinen tekoäly voi vaikuttaa maailmantalouteen automatisoimalla potentiaalisesti jopa 300 miljoonaa kokopäivätyötä ympäri maailmaa tekoälyä tavalla tai toisella hyödyntäen.  

Vaikka tekoälyn hyödyt ovat moninaisia, tämän teknologian harkitsematon käyttö voi tuoda myös merkittäviä riskejä organisaatioille esimerkiksi yhdenvertaisuuteen, yksityisyydensuojaan, kyberturvallisuuteen ja immateriaalioikeuksiin liittyen. Energian käyttöä ja ympäristöhaittoja koskevia näkökohtiakaan ei sovi unohtaa, sillä generatiivisen tekoälyn tietojenkäsittelyprosessien (sekä tekoälymallien koulutuksen että käytön yhteydessä) on arvioitu vaativan huomattavasti enemmän energiaa kuin perinteinen koneoppiminen. Lisäksi organisaatiot voivat kohdata eettisiä pulmia sekä väärän tiedon pohjalta tehtyihin ratkaisuihin liittyviä haasteita, kuten mainehaittaa.  

Päätös siitä, milloin ja miten tekoäly tulisi tai tulisiko lainkaan ottaa käyttöön, ei saisi jäädä yksittäisten työntekijöiden tahoillaan ratkaistavaksi, vaan yritysten on keskeistä omaksua proaktiivinen lähestymistapa tekoälyn hallinnointiin ja tehdä se mieluummin aikaisemmin kuin myöhemmin.

Vinkit tekoälyn käyttöönottoon yrityksissä

Mitä yritykset siis voivat tehdä tekoälyn kehittämiseksi ja käyttöönottamiseksi vastuullisesti, turvallisesti ja kaupallisessa mielessä järkevästi? Tässä muutamia keskeisiä kysymyksiä lakitiimeille ja yritysjohtajille tekoälyn strategiaan, mahdollisuuksiin, hallinnointiin ja riskeihin liittyen. 

  • Rakenna tietämystä: Edistä ymmärrystä tekoälyn toimintatavoista ja rajoituksista organisaatiossa. Mitä kaikkien pitäisi tietää tekoälystä? Mitä yritysjohtajien tulisi tietää? Mitä ongelmia haluatte ratkaista tekoälyn avulla ja missä tekoäly voi luoda arvoa? 

  • Strategisen edun löytäminen: Generatiivisen tekoälyn hyödyntäminen kiihtyy kaikilla toimialoilla, nyt on aika toimia. Käyttötapaukset, jotka perustuvat olemassa oleviin yleisiin generatiivisiin tekoälysovelluksiin ovat tärkeitä kilpailukyvyn ylläpitämiseksi, mutta ne eivät yksinään riitä kilpailuedun saavuttamiseksi. Mitkä käyttötapaukset voivat erottaa teidät kilpailijoista? Kun käyttötapaukset on tunnistettu, suunnittele toteutustapa tekoälyn käytölle: valmiin kielimallin hienosäätö (fine-tuning) vai räätälöidyn mallin kehittäminen.  

  • Analysoi riskejä: Hanki kokonaiskuva sisäisistä ja ulkoisista tekoälyn riskeistä. Missä tekoälyä käytetään ja miten? Mitä sopimuksia ja riskienhallintatoimia on käytössä? Oletteko antaneet riittävää ohjausta henkilöstölle ja asiakkaille tietojenkäsittelystä ja tekoälytyökalujen käytöstä? 

  • Pitkän aikavälin näkymä: Seuraa ja reagoi muuttuvaan toimintaympäristöön. Oletteko kartalla tekoälyyn liittyvän sääntelyn kehityksestä? Miten tekoäly kehittyy? Mitä innovaatioita voitte tuoda organisaatioonne? Miten uudet teknologiat vaikuttavat tekoälyn hallintakehykseenne? 

  • Arvot ja vastuullisuus: Harkitse, miten organisaation arvot tulisi ottaa huomioon tekoälysovelluksien käytön yhteydessä. Mitä vastuullinen tekoälyn hallinta tarkoittaa organisaatiollenne? Onko tarpeen laatia eettisiä suuntaviivoja tekoälyn käyttöön liittyen? 

  • Tekoälykumppanien navigointi: Hallitse alihankkijoita ja muita sopimuskumppaneita sekä sopimuksia keskeiset tekoälyn riskit huomioiden. Oletteko harkinneet uudenlaisia tarjous- tai hankintaprosesseja? Onko teillä käytössä sopimuksellisia suojatoimia tietojen ja immateriaalioikeuksien osalta?  

  • Valvonta: Perusta pätevä valvonta tekoälyn käytölle välttääksesi liian hätäisiä ja turhia kieltoja. Onko lakitiimillä ja yrityksen johdolla tarvittava tekninen ymmärrys ollakseen mahdollistajia tekoälyn saralla? Onko päätöksentekoprosessit selkeitä? Kuka on vastuussa tekoälyn valvonnasta? 

  • Yhteistyö: Tee yhteistyötä standardien ja parhaiden käytäntöjen omaksumiseksi.Mitä toimia alan kollegat toteuttavat?

Tarjoamme asiakkaillemme tekoälyyn liittyviä palveluita tekoälyn hankinnan ja hyödyntämisen koko elinkaaren kaikissa vaiheissa. Avustamme asiakkaitamme tekoälyn saralla muun muassa erilaisiin politiikkoihin ja ohjeisiin, sopimuksiin, strategiaan, koulutukseen sekä riskiarviointeihin liittyen.

Voit myös kartoittaa oman organisaatiosi tilannetta tekoälyn hyödyntämiseen liittyen DLA Piperin kehittämän ilmaisen AI Scorebox -työkalun avulla.  AI Scorebox antaa myös arvokasta tietoa organisaatiosi tilanteesta suhteessa muihin alan toimijoihin.

Lue Markus Oksasen kirjoittama Tekoälyn juridiikkaa 2023 -artikkelisarjan toinen osa Generatiivisen tekoälyn vaikutukset liiketoimintaan ja vinkit sen vastuulliseen hyödyntämiseen.

Lue myös Juulia Olssonin Oikeudelliset sudenkuopat tekoälyn käytössä markkinoinnissa.
 

Ota yhteyttä, jos tarvitsette juridista tukea tekoälyn käyttöönottoon liittyviin toimenpiteisiin yrityksessänne.