Tekninen yhteistyö, jossa ylitettiin sallitun raja – komission ensimmäinen kartellipäätös teknisen kehityksen rajoittamisesta

news
30 Aug 2021
Insights

Lue koko Newsflash tästä.

Komission ensimmäinen kartellipäätös teknisen kehityksen rajoittamisesta

Komissio antoi hiljattain päätöksen Daimleria, BMW:tä, ja Volkswagen -konsernia koskevassa kilpailunrajoitusasiassa. Kyseessä on ensimmäinen komission kartellipäätös, joka koskee teknisen kehityksen rajoittamista. Yleisimmin kartellit koskevat esimerkiksi hintakartelleja tai markkinoiden tai asiakkaiden jakamista.

fast moving car

Daimler, BMW, Volkswagen, Porsche ja Audi pitivät säännöllisesti kokouksia kehittääkseen yhdessä SCR-järjestelmiä dieselkäyttöisille henkilöautoille. Yhteistyön ansiosta ne kehittivät teknologian uusien dieselkäyttöisten henkilöautojen typpioksidipäästöjen vähentämiseksi ja toivat teknologian nopeasti markkinoille kuluttajien ja ympäristön eduksi.

Kielletty kilpailunrajoitus koski dieselautojen päästöjen puhdistamiseen käytettävää AdBlue-tekniikkaa. AdBlue on urealiuos, jota käytetään SCR-järjestelmissä vähentämään terveydelle haitallisia typpioksidipäästöjä. Valmistajat olivat yli viiden vuoden (2009–2014) ajan yhdessä sopineet, että tekniikkaa ei käytetä täysimääräisesti hyväksi. Komission mukaan kartellin osapuolilla olisi ollut käytössään keinot vähentää päästöjä jopa enemmän kuin mitä EU-säädökset määräävät.

Lue lisää: 

Kilpailuoikeuden Newsflash | Komission ensimmäinen kartellipäätös teknisen kehityksen rajoittamisesta