Tavoitteena yrityksen liiketoiminnan tervehdyttäminen – Pekka Keloneva ja Valtteri Kukkonen osaksi DLA Piperin Restructuring-tiimiä

news
29 May 2024
Insights

Tilastokeskuksen mukaan vuoden 2023 marraskuussa käräjäoikeuksissa vireille tulleiden ja loppuun käsiteltyjen konkurssihakemusten ja yrityssaneerausasioiden määrä kasvoi 24,91 % edeltävään vuoteen 2022 verrattuna, määrän ollessa suurin 25 vuoteen. Kuluvan vuoden viimeisimmän tilaston mukaan huhtikuussa pantiin vireille 293 konkurssia, mikä on 26 konkurssia enemmän kuin edellisen vuoden huhtikuussa. 

Rakentamisen hiipuminen korkojen nousun ja kysynnän laskun myötä on koetellut erityisesti rakennusalaa. Lukuisia rakennusalan toimijoita on joutunut lopettamaan toimintansa ja rakennusalan ohella myös palveluiden ja kaupan toimiala on ajautunut ahtaalle. Vastaava trendi on havaittavissa Norjassa ja Ruotsissa, mutta hieman maltillisempana Tanskassa. 

Konkurssi- ja yrityssaneerausasioiden asiantuntijoille on kysyntää 

Yritysten maksukyvyttömyyteen ja uudelleenjärjestelyihin liittyvien insolvenssioikeudellisten toimeksiantojen kasvu haastavan markkinatilanteen vauhdittamana on lisännyt myös konkurssi- ja saneerausmenettelyistä vastaavien asiantuntijoiden kysyntää. DLA Piper Suomen toimiston Restructuring-tiimi on vahvistettu alkuvuodesta lähtien, kun tiimin kokenut asiantuntija Tiina Onkamo nimitettiin huhtikuussa Counseliksi ja samaan aikaan tiimiin liittyivät Pekka Keloneva Counseliksi ja Valtteri Kukkonen Associateksi. 

– Sekä Pekan että Valtterin monipuolinen osaaminen on tiimillemme arvokas vahvistus, ja olemme iloisia saadessamme heidät joukkoomme. Pekan laaja-alainen osaaminen mm. takausvakuutuksista rakennusalan toimijoille istuu mainiosti praktiikkamme palvelutarjontaan ja Valtterin kokemus yrityssaneerauksista, konkursseista, erilaisista riita-asioista ja yhtiöoikeudellisista selvityksistä vahvistaa tiimimme monipuolista asiantuntijuutta entisestään, sanoo DLA Piperin osakas ja Restructuring-tiimin vetäjä Nina Aganimov.  

DLA Piperin asiantuntijat edustavat velkojia, auttavat kriisiyhtiöitä sekä toimivat tuomioistuimen määräminä pesänhoitajina ja selvittäjinä konkurssi- ja yrityssaneerausmenettelyissä. Suomen toimiston apuna ovat tarvittaessa kaikki DLA Piperin osaajat globaalisti eri oikeudenaloilta.  

Yrityksen liiketoiminnan tervehdyttäminen edellyttää varhaisen vaiheen reagointia 

DLA Piperin Restructuring-tiimin ensisijaisena tavoitteena on selvittää mahdollisuudet tervehdyttää maksuvaikeuksia kohdanneiden yritysten elinkelpoinen liiketoiminta. Yhteydenotto aikaisessa vaiheessa pienentää riskiä ja parantaa mahdollisuuksia yrityksen liiketoiminnan tervehdyttämiseen.  

–  Toimivassa markkinataloudessa on oikeutettua myös epäonnistua ja yritysten kohdatessa maksuvaikeuksia, hoidamme laaja-alaisesti eri toimeksiantoja niihin liittyen. Vapaa-ajan harrastuksena olevan metsätalouden myötä pöydälläni on useita toimeksiantoja erityisesti kiinteistöihin ja rakentamiseen liittyen. Lisäksi utelias ja avoin mieleni on pitänyt oikeudellisen osaamiseni laaja-alaisena ja olen työurani aikana ollut mukana useissa merkittävissä järjestelyissä, Pekka Keloneva kertoo. 

Rakennusalan yritysten konkurssien lisääntyminen tullee heijastumaan myös muille rakentamisalaan kytköksissä oleville toimialoille ja joskus myös yrittäjän sopimuskumppani tai alihankkija ajautuu taloudellisiin vaikeuksiin. Nopea reagointivalmius ja kyvykäs johto edesauttavat yrityksen varautumista taloudellisiin haasteisiin. 

– Konkurssi- ja saneerausmenettelyissä yrityksen johdon vastuulla on huolehtia esimerkiksi yrityksen kirjanpidon pitämisestä ajan tasalla, palkkailmoitusten huolehtimisesta ja varojen käytön seurannasta. Laiminlyönnit varojen seurannassa ja mahdolliset väärinkäytökset voivat johtaa hallituksen tai toimitusjohtajan henkilökohtaiseen vahingonkorvausvastuuseen. Tavoitteenamme on auttaa ennakoimaan tilannetta ennen kuin varat loppuvat, Valtteri Kukkonen sanoo. 

Ota yhteyttä, jos tarvitsette yrityksessänne juridista neuvontaa maksukyvyttömyyteen, velkajärjestelyyn tai muihin insolvenssioikeudellisiin kysymyksiin liittyen.