Paikalliset työehdot ovat sekä yrityksen kilpailutekijä että työntekijöiden etu – työmarkkinamaailmaa nähnyt Velu Hautala DLA Piperille

news
11 Feb 2025
Insights

Suomessa valtakunnallisilla työehtosopimuksilla on ollut perinteisesti keskeinen rooli työsuhteen ehtojen suunnannäyttäjinä. Viime vuosina työmarkkinoilla on kuitenkin tapahtunut suuria muutoksia, jotka ovat vaatineet yrityksiltä sopeutumista ja aktiivista otetta perässä pysymiseksi. Lainsäätäjä on ottanut aiempaa suuremman roolin työmarkkinakysymyksissä, ja muutama suuri työnantajajärjestö on irtautunut työehtosopimustoiminnasta. Tämä kehitys näkyy muun muassa siinä, että vuoden 2025 alusta paikallisen sopimisen mahdollisuuksia on laajennettu koskemaan myös järjestäytymättömiä yrityksiä ja siinä, että erityisesti teknologia-alalla yrityskohtaiset työehdot ovat yleistyneet nopeasti.

”Paikalliset työehdot eivät ole vain yrityksen kilpailutekijä, vaan myös työntekijöiden etu. Monet yritykset ovat hyödyntäneet paikallisen sopimisen mahdollisuuksia menestyksekkäästi, mutta samalla tietoisuus niistä on edelleen rajallista. Yrityksille, jotka tavoittelevat joustavampia ja yrityskohtaisempia työehtoja, on tarjolla monia vaihtoehtoja – riippumatta siitä, sovelletaanko työsuhteen ehtoihin työehtosopimusta vai ei”, DLA Piperin Employment-tiimissä Associate-juristina vuoden alussa aloittanut Velu Hautala sanoo.

Työoikeusjuristi ihmisten ja liiketoiminnan yhdistäjänä

Työoikeus kehittyy nopeasti, ja kansallinen työelämäkeskustelu on yhä enemmän sidoksissa EU-regulaatioon. Kesäkuussa 2026 voimaan tuleva palkka-avoimuusdirektiivi on tästä hyvä esimerkki. Samalla uudet teknologiat ja alustatalouden kasvu haastavat perinteisiä käsityksiä työelämästä, mikä näkyy yhä enemmän myös työoikeusjuristien työssä.

Lapin yliopistosta oikeustieteen maisteriksi vuonna 2020 valmistunut Velu Hautala on kerryttänyt kokemusta sekä pienemmistä liikejuridiikan toimistoista että työmarkkina- ja startup-maailmasta. Hän on työskennellyt tiiviisti valtakunnallisten ja yrityskohtaisten työehtosopimusten parissa sekä neuvonut yrityksiä paikallisen sopimisen mahdollisuuksissa. Hänen työoikeudellinen osaamisensa kattaa laajasti työsuhdekysymyksiä aina muutosneuvotteluista työaikajärjestelmien suunnitteluun.

Hautalalla on myös kokemusta uusista työnteon muodoista, kuten alustavälitteisestä työstä ja sen oikeudellisista haasteista.

”On kiehtovaa nähdä, miten työelämä muuttuu tulevina vuosina, kun uudet työn tekemisen tavat yleistyvät ja teknologia kehittyy. Euroopan komissio on arvioinut, että vuoteen 2030 mennessä jopa 78 % EU:n työikäisestä väestöstä työskentelee alustavälitteisesti. Jos tämä kehitys toteutuu, se edellyttää täysin uudenlaista tapaa hahmottaa työelämää ja sen sääntelyä”, Hautala pohtii.

DLA Piperin työoikeustiimin tavoitteena on tarjota asiakkailleen ratkaisuja, jotka eivät ainoastaan täytä oikeudellisia vaatimuksia, vaan myös tukevat yrityksen kasvua, tuottavuutta ja kilpailukykyä – samalla tasapainottaen työntekijöiden ja yrityksen tarpeet.

Ota yhteyttä, jos yrityksenne tarvitsee juridista neuvontaa paikalliseen sopimiseen tai muihin työoikeudellisiin kysymyksiin liittyen.