Onnistunut yrityskauppojen ilmoitusprosessi edellyttää hyvää ja tehokasta kommunikaatiota kaikkien osapuolien kesken
Senior Counselina DLA Piperin kilpailuoikeuden praktiikassa 3.5. aloittanut Satu-Anneli Kauranen on kansainvälistäkin kokemusta Brysselistä hankkinut kilpailuoikeusasioiden asiantuntija ja neuvoo asiakkaita myös monissa regulatorisissa eli erityissääntelyn alaan kuuluvissa kysymyksissä.
”Olen ollut neuvonantajana mielenkiintoisissa yrityskauppamenettelyissä, joista kiinnostavimpiin lukeutuvat yrityskauppaprosessit Suomen suurimpiin kuuluvien yksityisten terveyspalveluyritysten välillä sekä vähittäis- ja tukkukauppaa koskevat yrityskaupat, jotka ilmoitettiin ensin Euroopan komissiolle ja sittemmin arvioitiin myös Suomessa kansallisen kilpailuviranomaisen toimesta”, Kauranen kertoo.
Yrityskauppoihin liittyvä uudistunut lainsäädäntö lisää juridisen neuvonannon tarvetta yrityskauppaprosesseissa
Yrityskauppoihin vaikuttavan kilpailulain (948/2011) muutos astui voimaan 1.1.2023. Ilmoitusvelvollisuuden liikevaihtorajoja on laskettu huomattavasti ja jatkossa huomioon otetaan pelkästään yritysten Suomesta kertynyt liikevaihto.
”Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että yhä useampi yrityskauppa on ilmoitettava Kilpailu- ja kuluttajavirastolle ennen kaupan täytäntöönpanoa. Myös yrityskauppojen ilmoituskaava tietovaatimuksineen uudistui vuoden alussa”, Satu-Anneli Kauranen sanoo.
Näiden muutosten vaikutukset ovat vasta muotoutumassa ja yrityskauppaprosesseihin liittyvän juridisen neuvonannon kysyntä on kasvanut. Satu-Anneli Kaurasen mukaan tärkeää onnistuneessa yrityskauppamenettelyssä on toimiva kommunikaatio osapuolien välillä ja ymmärrys prosessin kulusta.
”Yrityskauppojen valmistelussa on suositeltavaa hyvissä ajoin etukäteen arvioida kaupan aiheuttamia markkinavaikutuksia, mikä puolestaan vaikuttaa yrityskauppamenettelyn vaativuuteen ja tietotarpeisiin. Hyvä ja tehokas kommunikaatio sekä ymmärrys prosessin kulusta kaikkien tahojen kesken edistää osaltaan onnistunutta ja mutkatonta yrityskauppaprosessia”, Kauranen sanoo.
Horisontaalisia sopimuksia koskevat säännöt uudistuvat
Kilpailusäännöksissä on muiltakin osin tapahtumassa muutoksia. Euroopan komissio on viimeistelemässä uusia horisontaalisia eli kilpailijoiden välisiä sopimuksia koskevia sääntöjä ja niiden tulkinnassa käytettäviä suuntaviivoja. Nyt vielä voimassa oleviin ohjeisiin verrattuna on odotettavissa laajemmin ja selkeämpää ohjeistusta esimerkiksi sellaisten sopimusten osalta, joissa kilpailevat toimijat tekevät yhteistyötä kestävän kehityksen tavoitteiden saavuttamiseksi.
”Kilpailijoiden välisiä sopimuksia koskevien sääntöjen uudistuminen on positiivista ottaen huomioon, että kestävää kehitystä tukevien ratkaisujen löytäminen edellyttää kasvavassa määrin yhteistyötä yritysten kesken. Mikään ohjeistus ei kuitenkaan voi olla kaikenkattavaa, jolloin yritysten oikeusturvan näkökulmasta on korostettava viranomaisten kanssa tehtävän yhteistyön merkitystä sekä huolellista pohdintaa yhteistyömuotojen kilpailuvaikutuksista”, Satu-Anneli Kauranen painottaa.
Ota meihin yhteyttä, jos tarvitset juridista tukea yrityskauppoihin liittyviin toimenpiteisiin tai kilpailuoikeudellisiin kysymyksiin yrityksessäsi.