Nordic Legal Tech Day Helsinki 2024 – Tekoälyn käyttö asianajotyössä edellyttää sisäisiä ohjeita ja laadukkaita tietolähteitä

news
03 Dec 2024
Category
Insights

Nordic Legal Tech Day tarjoaa vuosittain näkemyksiä ja tietoa oikeusteknologian eturintamasta. Tapahtuman ohjelmassa Helsingissä 27.11.2024 suurimmassa roolissa oli viime vuoden tapaan tekoäly. Vuosi sitten tekoäly oli vasta saavuttanut laajemman yleisön huomion, ja tuolloin saman tapahtuman asiantuntijat kannustivat kokeilemaan sen sovellusten käyttöä ennakkoluulottomasti ja uteliaalla mielellä. Tänä vuonna puheenvuoroissa keskityttiin jo syvällisemmin siihen, miten tekoäly nivoutuu digitalisaation laajempiin kehityskulkuihin ja miten se saadaan osaksi organisaatioiden tietokäytäntöjä.

Generatiivinen tekoäly voi olla työn merkittävin muutos sitten maatalouden ja teollisuuden vallankumouksen[1]. Keskustelu tekoälystä on muuttunut aiempaa kriittisemmäksi: sen mahdollisuudet ja rajoitteet tunnistetaan tarkemmin. Samalla on tunnistettu niitä tehtäviä, joihin generatiivinen tekoäly soveltuu hyvin. Nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä haasteina ovat edelleen ennakoimattomuus sekä kokemuksen puute. Muutos on nopeampaa kuin koskaan, mutta kuten yrityskulttuurin asiantuntija Panu Luukka provosoivasti muistutti, mikään pakko siihen ei ole reagoida: "Survival is optional".

Tekoälyn käyttö asianajotyössä edellyttää sisäisiä ohjeita ja laadukkaita tietolähteitä
 

Olimme DLA Piperilla asianajoalan edelläkävijöitä ottaessamme tekoälyn käyttöön vuonna 2016. Olemme pitkään hyödyntäneet esimerkiksi tehokkaita sopimusanalyysityökaluja, ja viime aikoina tekoälyn sovelluksia on otettu käyttöön erityisesti yritysjärjestelyissä. Tänä vuonna julkaisimme kymmenennen kerran maailmanlaajuisen Global M&A Intelligence Report -yrityskaupparaporttimme. Raporttimme mukaan tekoäly on noussut merkittäväksi osaksi yritysjärjestelyjä viimeisen puolentoista vuoden aikana. Kuten raportissa todetaan: "Tekoäly ei korvaa juristeja, mutta tekoälyä käyttävät juristit korvaavat kyllä ne, jotka eivät sitä käytä." Tekoälyn käyttö vaikuttaa nyt yrityskauppojen strategioihin, due diligence -prosesseihin ja dokumentaatioon, mutta keskeistä on edelleen, kuinka kattavaa ja laadukasta dataa tekoälyllä on käytettävissään.

Asianajotoimistoissa on usein vuosikymmenten mittaista kokemusta eri oikeudenaloilta ja asiantuntijoiden tiedollista pääomaa. Tekoälysovelluksia hyödyntäen voimme käyttää tietoamme tehokkaammin ja palvella asiakkaitamme paremmin. Tiedonhallinnan näkökulmasta onkin yhä tärkeämpää, että organisaation omasta tiedosta pidetään huolta, ja että generatiivisen tekoälyn lähteenä käytetään laadukkaita tietolähteitä. Luottamuksellisen tiedon turvaaminen on asianajoalalla ensiarvoisen tärkeää. Sisäiset ohjeet tekoälytyökalujen turvalliseen ja vastuulliseen käyttöön ovat edellytys sille, että uusia työtapoja voidaan kehittää eri oikeudenaloihin keskittyneissä tiimeissä. 

Koulutuksen ja inhimillisten tekijöiden merkitys tekoälyn käyttöönotossa
 

Tekoälyn sovelluskohteiden nykyiset rajat ja ihmistyön merkitys ymmärretään nyt realistisemmin kuin vuosi sitten. Tekoäly on nopeasti muuttanut tiedon hakemisen, analysoinnin ja muokkaamisen tapoja myös asianajoalalla. Mikään organisaatiotason muutos ei kuitenkaan tapahdu automaattisesti, vaikka yksilöillä olisi tekoälyosaamista. Organisaatiomuutoksiin vaikuttavat inhimilliset tekijät, kuten motivaatio, tunteet, kannustimet ja yrityskulttuuri. Jatkuvan koulutuksen merkitys korostuu, sillä tekoälyn hyödyntämisessä ja käyttökokemuksessa on suuria eroja. Tekoälyn vaikutukset näkyvät myös nuorten juristien oppimispoluissa. Kokemuksen hankkiminen ei välttämättä enää perustu niinkään manuaalisten rutiinitehtävien suorittamiselle. Sen sijaan korostuvat uusien työkalujen ja uusien tiedon hakemisen tapojen omaksuminen, kriittisen ajattelun taidot ja luovuus.

Asianajoala on uuden aikakauden kynnyksellä, ja tekoäly tarjoaa ennennäkemättömiä mahdollisuuksia tiedonhallinnan, analyysin ja päätöksenteon tukemisessa – kuitenkin vain silloin, kun sen käyttö on harkittua, vastuullista ja laadukasta. Kyse ei ole vain automatisoinnista, vaan prosessien ja työnkulkujen uudelleenajattelusta, jotta voimme hyödyntää tekoälyä oikeissa paikoissa ja valjastaa sen koko potentiaalin. 


 

[1] Accenture: Research Report. Work, workforce, workers. Reinvented in the age of generative AI. 16.1.2024. Osoitteessa: https://www.accenture.com/us-en/insights/consulting/gen-ai-talent Viitattu 2.12.2024.