Mallioikeudet digitalisoituvan ympäristön ajassa – uusi Associate Hanna Pynnönen tuo DLA Piperille lisää IPR-osaamista
Euroopan unionin uusi mallioikeusuudistus pyrkii päivittämään sääntelyä vastaamaan nykypäivän tarpeisiin. Tavoitteena on yhtenäistää mallioikeuksien arviointia EU:n sisällä sekä huomioida käyttöympäristön digitalisoituminen ja uusien teknologioiden vaikutukset, kuten 3D-tulostuksen tuomat haasteet ja mahdollisuudet sekä esimerkiksi vain virtuaalimaailmassa käytettävät mallit.
Uudistuksessa tarkennetaan myös oikeudellisia määritelmiä ja lisätään selkeyttä soveltamiseen eri toimialoilla, mukaan lukien varaosien suoja. Tämä näkyy erityisesti ajoneuvojen ja muiden teollisten tuotteiden näkyvien varaosien suojaa koskevien korjauslausekkeiden tulkinnan selkeyttämisessä. Muutoksen tavoitteena on parantaa markkinoiden avoimuutta ja edistää kilpailua, mikä hyödyttää sekä valmistajia että kuluttajia.
Lisäksi uudistus tuo mukanaan uuden D-rekisteröintitunnuksen, joka tekee mallisuojan merkitsemisestä ja viestimisestä selkeämpää. Rekisteröinnistä voi jatkossa kertoa tunnuksella, jossa on ympyrän sisällä D-kirjain. Tätä uutta merkintää voidaan käyttää esimerkiksi tuotteissa, tuotepakkauksissa ja mobiilisovelluksissa osoittamaan rekisteröityä mallisuojaa.
Mallioikeutta sääntelevät uusi EU:n asetus ja direktiivi astuivat voimaan joulukuussa 2024 ja uudet säännökset tulevat sovellettavaksi vaiheittain.
Brändinsuojaus turvaa liiketoimintaa
Associate-juristina 13.1.2025 DLA Piperin Intellectual Property and Technology -tiimissä aloittanut Hanna Pynnönen tuo mukanaan monipuolista IPR-osaamista, erityisesti brändinsuojaamiseen liittyen. Hänellä on kokemusta erityisesti tavaramerkeistä, mallioikeuksista ja tekijänoikeuksista, ja hän on aiemmin työskennellyt muun muassa online enforcementin parissa, varmistaen asiakkaiden oikeuksien täytäntöönpanoa verkossa.
"Tavaramerkkien ja mallioikeuksien merkitys kasvaa jatkuvasti ja brändinsuojaus on keskeinen osa yritysten liiketoiminnan turvaamista. Vahva IPR-strategia kannattaa luoda heti yritystoiminnan alkumetreillä. Tavoitteenamme onkin auttaa asiakkaitamme hyödyntämään immateriaalioikeuksia strategisesti", Pynnönen sanoo.
Pynnönen valmistui Turun yliopistosta vuoden 2024 lopussa. IPR-kysymykset ja teknologian vaikutus oikeudelliseen sääntelyyn ovat olleet hänen erityisenä mielenkiinnon kohteenaan jo opintojen alusta lähtien, ja hän on kartuttanut työkokemusta muun muassa asianajotoimistoissa ja virastoissa.
”IP-oikeudet ovat keskeinen osa asiakkaidemme liiketoimintaa, ja haluamme tarjota heille kattavaa ja ennakoivaa neuvontaa. Hanna tuo tiimiimme erinomaisen lisän asiantuntemuksellaan erityisesti brändinsuojaamiseen liittyen, ja hänen kokemuksensa muun muassa tavaramerkeistä ja mallioikeuksista täydentää osaamistamme vahvalla käytännön näkökulmalla”, kommentoi DLA Piperin IPT-tiimin vetäjä Markus Oksanen.