Haastattelussa osakkaat Kristiina Hirva ja Mikko Luukkonen

news
22 Mar 2021
Insights

Haastattelimme osakkaitamme Kristiina Hirvaa ja Mikko Luukkosta, jotka aloittivat vuoden alussa Finance & Projects -tiimin co-headeina, Hans Sundbladin jatkaessa osakkaana ja DLA Piperin hallituksen puheenjohtajana. Kristiina on työskennellyt rahoituspalveluiden parissa DLA Piperilla vuodesta 2007 ja Mikko vuodesta 2017. 

Kristiina ja Mikko, miksi juuri rahoitusjuridiikka?

Talouselämä ja sen toimijat ovat yhteiskunnan keskeisiä osia, ja toimintaympäristö muuttuu ja kehittyy jatkuvasti tarjoten vuodesta toiseen kiinnostavia tehtäviä rahoitusjuristeille. Esimerkiksi koronapandemian aikana olemme olleet mukana monissa mielenkiintoisissa toimeksiannoissa, joissa tarkoituksena on yhteiskunnan toimintojen tukeminen ja varmistaminen muuttuneessa tilanteessa. Näistä hyvänä esimerkkinä on Nordic Investment Bankin laina Tallinkille loppuvuonna 2020. 

Millainen tiimi teillä on vedettävänä?

Meillä on erinomainen tiimihenki niin kotimaassa kuin kansainvälisestikin. Tiimistämme löytyy vankan kokemuksen omaavia asiantuntijoita, mutta myös nuorempia juristeja, joilla on uusia ja raikkaita näkökulmia ja ideoita. Teemme kaikki monipuolisesti erilaisia rahoitustoimeksiantoja, mutta jokaisella on lisäksi oma erikoisosaamisalueensa.

"Esimerkiksi minä ja Hans työskentelemme paljon viennin rahoituksen parissa, kun taas Kristiinan erikoisalueena on rahoitusalan sääntelyyn liittyvät kysymykset. Nuoremmista kollegoistamme Vilma on mukana johdannais- ja pääomamarkkinatoimeksiannoissa ja uusimpana tiimiin tullut Tiia yritys- ja kiinteistörahoituksissa." Mikko toteaa.

Hyvänä esimerkkinä tiimihengestämme oli kiireellinen rahoitustoimeksianto, joka tuli hoidettavaksi samana aamuna, kun illalla oli toimiston pikkujoulut. Koko tiimi työskenteli jutun parissa tiiviisti ja saimme rahoituksen clousattua aikataulussa. Juhliin emme aivan alusta asti ehtineet mukaan, mutta tanssilattialle kuitenkin.

Olemme osa globaalia DLA Piperin Finance & Projects -tiimiä, jonka kautta meillä on suoraan toimiston sisältä käytettävissä asiantuntemusta ympäri maailmaa. Kauttamme saa hoidettua toimeksiannon "yhden luukun" kautta, mistä on luonnollisesti asiakkaillemme hyötyä. Esimerkiksi tällä hetkellä hoidamme Helsingistä käsin lainajärjestelyä, jossa on osapuolia Suomen lisäksi UK:sta ja Afrikasta, ja DLA Piper toimii asiakkaamme neuvonantajana kunkin järjestelyyn soveltuvan lain osalta.
Yhtenä päätavoitteistamme onkin se, että jatkossa asiakkaat kääntyvät entistä useammin puoleemme transaktioissa, joissa on kansainvälisen ulottuvuus. 

Minkälaisia koulutus- ja etenemismahdollisuuksia praktiikkaryhmänne tarjoaa?

Haluamme kehittää itseämme ja toimintaamme jatkuvasti ja osana kansainvälistä DLA Piperia, olemme mukana useissa koulutusohjelmissa sekä vaihto-ohjelmissa (kunhan koronatilanne sen taas sallii). "Olemme molemmat osallistuneet DLA Piperin Management Academyyn, joka on yksi sisäisistä johtamisen koulutusohjelmistamme. Olen ollut myös sisäisen vaihto-ohjelman kautta töissä Dublinin toimistollamme." Kristiina kertoo.

Lisäksi saatavilla on paljon koulutuksia eri juridisista osa-alueista sekä ns. soft skillseistä, ja etenemismahdollisuuksia on sekä oman toimiston sisällä että kansainvälisesti. "Esimerkiksi kumpikin meistä tuli osakkaaksi talon sisällä." Kristiina jatkaa.

Miten lähdette kehittämään praktiikkaanne?

Haluamme olla asiakkaan ensimmäinen valinta tämän etsiessä rahoitusjuridiikan neuvonantajia. Meillä on poikkeuksellisen vahva osaaminen laivanrakennusteollisuuden viennin rahoituksesta sekä pääomamarkkinoiden puolella velkaohjelmien perustamisesta ja niiden puitteissa tehtävistä liikkeeseenlaskuista. Näissä haluamme olla suunnannäyttäjiä jatkossakin. Myös finanssiregulaatio ja compliance ovat praktiikkamme ytimessä. Meillä on kaikkiaan tarjota monipuolisesti rahoitusjuridiikan eri osa-alueiden osaamista ja kattava kontaktiverkosto maailmalle. Aiomme kasvattaa markkinaosuuttamme ja rekrytoida tulevien vuosien aikana lisää huippuosaajia. 

Tulevaisuuden osalta voidaan todeta, että kestävän kehityksen teema vaikuttaa finanssimarkkinoilla kaikkiin toimijoihin ja markkinoihin. Sen ympärille laaditaan paljon uutta sääntelyä, kuten äskettäin voimaan tullut asetus kestävyyteen liittyvien tietojen antamisesta rahoituspalvelusektorilla. Tämä tarjoaa myös mahdollisuuksia ja tuo saataville uudenlaisia rahoitustuotteita. Olemme viime aikoina olleet mukana useissa tähän aihepiiriin liittyvissä mielenkiintoisissa toimeksiannoissa. Saamme verkostomme kautta ajantasaista markkinatietoa kansainvälisellä tasolla ja voimme hyödyntää tätä työssämme. 

Kristiina Hirva ja Mikko Luukkonen