Globaalissa teknologiayrityksessä työskennellyt Emmi Tunturi Associateksi DLA Piperin kilpailuoikeuspraktiikkaan

news
01 Mar 2023
Insights

Emmi Tunturi aloitti tammikuun lopussa Associatena Litigation and Regulatory -tiimissämme, jossa hän keskittyy erityisesti kilpailuoikeudellisiin toimeksiantoihin ja kysymyksiin. Ennen DLA Piperille siirtymistä Tunturi työskenteli in-house juristina suomalaisessa globaalisti operoivassa teknologiayrityksessä.

”Koen, että voin uudessa positiossani hyödyntää aikaisempaa työkokemustani in-house-juristina tarjoamalla asiakkaillemme pragmaattista lähestymistapaa ja heidän liiketoimintaansa soveltuvia ratkaisuja erilaisissa juridisissa kysymyksissä”, Tunturi sanoo.

Tunturi sai heti ensimmäisenä työpäivänään kosketuksen siihen, millaista on työskennellä kansainvälisessä asianajotoimistossa.

”Matkustin Frankfurtiin, jossa DLA Piperin kilpailuoikeuspraktiikat ympäri maailmaa kokoontuivat kouluttautumaan ja jakamaan ajatuksiaan tämänhetkisistä kilpailuoikeuden polttavista aiheista. Tämä antoi erinomaisen tilaisuuden tutustua ulkomaisiin kollegoihini, joiden kanssa työskentelyä odotan jo innoissani”, Tunturi kertoo.

Kilpailulain tuore muutos pitää Tunturin kiireisenä

Kilpailuoikeuden praktiikalla on pitänyt kiirettä vuoden alusta alkaen, kun kilpailulain (948/2011) muutos astui voimaan 1.1.2023. Lakimuutos vaikuttaa sekä yrityskauppojen suunnitteluun että toteutukseen. Ilmoitusvelvollisuuden liikevaihtorajoja on laskettu huomattavasti ja jatkossa huomioon otetaan pelkästään yritysten Suomesta kertynyt liikevaihto. Yritykset tarvitsevat myös aiempaa enemmän juridista neuvonantoa yrityskauppoihin liittyen.

”On todennäköistä, että uudet ilmoitusvelvollisuuden liikevaihtorajat lisäävät yrityskauppailmoitusten määrää Suomessa ja niiden seurauksena yhä useampi yrityskauppa tulee ilmoitettavaksi Kilpailu- ja Kuluttajavirastolle (KKV). Tämä saattaa lisätä yrityskauppaprosessin kestoa ja kustannuksia. Toisaalta ulkomaalaisten toimijoiden yrityskaupat voivat jäädä uudistuksen myötä ilmoitusvelvollisuuden ulkopuolelle, jos osapuolilta kertyy rajallisesti liikevaihtoa Suomesta”, Emmi Tunturi sanoo.

Lisäksi KKV:n uusi ilmoituskaava ja suuntaviivat tuovat oman lisämausteensa yrityskauppailmoituksiin. Uusi ilmoituskaava identifioi tiedot, jotka ilmoittajan on toimitettava KKV:lle yrityskaupan arvioimiseksi ja osapuolten välisten yhteyksien luonne ja markkinaosuudet määrittävät jatkossa sen, kuinka laajasti tietoja KKV:lle on toimitettava. Ilmoittajan tulee kuvata markkinaosuuksia realistisesti vaihtoehtoisilla markkinamääritelmillä, minkä tarkoituksena on havaita ne segmentit, jotka voivat realistisesti muodostaa relevantin markkinan ja joilla osapuolten markkina-asema on merkittävimmillään.

”Käytännössä tämän vuoden alusta lähtien kaikki ilmoitettavat yrityskaupat tulee ilmoittaa uudella ilmoituskaavalla. Kaava osaltaan keventää ja osaltaan laajentaa tietovaatimuksia”, Tunturi selventää.

KKV on julkaissut myös ohjeet yrityskauppavalvonnasta, jotka osaltaan korvaavat vuodelta 2011 peräisin olevat suuntaviivat yrityskauppavalvonnasta. Nämäkin tulee jatkossa ottaa huomioon, kun yrityskauppoja suunnitellaan.

Puhtaasti kilpailuoikeudellisten toimeksiantojen lisäksi Tunturi on kiinnostunut hyödyntämään aikaisempaa in-house työssään kertynyttä kokemusta yritysten compliance-asioista ja niiden kehittämisestä.

”Toivon, että tulevaisuudessa pääsen kehittämään osaamistani myös compliance-käytäntöjen saralla. Odotan ennen kaikkea sitä, että pääsen avustamaan asiakkaitamme erilaisissa juridisissa kysymyksissä sekä työskentelemään mielenkiintoisten ja haastavien toimeksiantojen parissa”, Tunturi sanoo.

Ota meihin yhteyttä, jos tarvitset juridista tukea compliance-käytäntöihin, kilpailuoikeudellisiin kysymyksiin tai yrityskauppoihin liittyviin toimenpiteisiin yrityksessäsi.