Kilpailulain muutos vaikuttaa yrityskauppoihin
Kilpailulain (948/2011) muutos astui voimaan 1.1.2023. Muutoksen keskeisimpänä sisältönä ovat raja-arvot, joiden perusteella yrityskauppavalvonnan säännökset tulevat sovellettavaksi. Muutoksen seurauksena Kilpailu- ja kuluttajavirastolle (KKV) tulee jatkossa ilmoittaa yrityskaupat, joissa:
-
osapuolten yhteenlaskettu Suomesta kertynyt liikevaihto ylittää 100 miljoonaa euroa ja
-
vähintään kahden osapuolen Suomesta kertynyt liikevaihto ylittää kummankin osalta 10 miljoonaa euroa
Muutos tarkoittaa selvää laskua aiemmin sovellettuihin raja-arvoihin. Lisäksi jatkossa arvioidaan yksinomaan Suomesta kertyvää liikevaihtoa. Aiemmin raja-arvoina oli osapuolten yhteenlaskettu yli 350 miljoonan maailmanlaajuinen liikevaihto ja vähintään kahden osapuolen Suomesta kertynyt yli 20 miljoonan liikevaihto molempien osalta.
Muutoksen vaikutukset yrityskauppailmoituksiin
Vanhoilla ilmoitusrajoilla KKV:lle ilmoitettiin vuosittain noin 30 yrityskauppaa. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan muutoksen jälkeen yrityskauppailmoitusten määrä tulee kasvamaan arviolta noin 30–40 kappaleella vuosittain, eli ilmoitusten määrän odotetaan yli kaksinkertaistuvan. Käytännössä määrä voi osoittautua huomattavasti tätä suuremmaksikin.
Kilpailulain muutoksen lisäksi 1.1.2023 astuu voimaan yrityskauppojen ilmoitusvelvollisuudesta annetun valtioneuvoston asetuksen muutos ja uusi yrityskauppojen ilmoituskaava. Ilmoituskaavan muutos osin laajentaa yrityskauppojen ilmoittamisessa edellytettäviä tietovaatimuksia. Toisaalta se myös keventää hieman tietovaatimuksia sellaisissa yrityskaupoissa, joissa kaupan osapuolilla ei ole lainkaan päällekkäistä liiketoimintaa tai vertikaalisia yhteyksiä toisiinsa.
Muutoksen vaikutukset yrityskauppojen suunnitteluun ja toteutukseen
Uudistetut ilmoitusvelvollisuutta koskevat liikevaihtorajat lisäävät yrityskauppailmoitusten määrää Suomessa. Yritysjärjestelyissä onkin tärkeää jatkossa ottaa huomioon muuttuneet rajat yrityskaupan kilpailuvaikutusten ennakkoarvioinnissa. Rajojen alentuminen johtaa kustannusten lisääntymiseen yritysjärjestelyissä. Kustannukset muodostuvat erityisesti ilmoitusvelvollisuuden ja yrityskaupan kilpailuvaikutusten etukäteisarvioinnista sekä viranomaisprosessista syntyvistä kustannuksista.
Ilmoituskynnyksen madaltamisella on todennäköisesti myös yrityskauppojen täytäntöönpanoa hidastava vaikutus. Hallituksen esityksessä on arvioitu, että mahdollinen hidastava vaikutus tulee olemaan pääosin muutamien kuukausien pituinen. Tapauksesta riippuen voitaneen odottaa tätä selvästi pidempiäkin viivästyksiä. Tulevaisuus näyttää minkä mittaisesta täytäntöönpanoa hidastavasta vaikutuksesta lopulta on kyse, mutta viiveisiin on syytä jo ennakollisesti varautua yrityskauppaa suunniteltaessa.
Ota meihin yhteyttä, jos tarvitset juridista tukea yrityskauppoihin liittyviin toimenpiteisiin yrityksessäsi.