DPA:t ja SCC:t – Ymmärrätkö mihin olet sitoutunut?

news
23 Sep 2022
Insights

Euroopan komissio päivitti henkilötietojen siirtotilanteissa käytettävät vakiosopimuslausekkeet kesällä 2021 ja päivitettyjen vakiosopimuslausekkeiden käyttöönotolle säädetty 18 kuukauden siirtymäaika päättyy 27.12.2022 (aiheesta tarkemmin henkilötietojen siirtoa koskevassa artikkelissamme). Näin ollen henkilötietojen käsittelyä koskevia sopimuksia ollaan laajalti päivittämässä ja esimerkiksi Microsoft on 15.9.2022 päivittänyt henkilötietojen käsittelyyn liittyvän tietojenkäsittelysopimuksensa. Olennaisin muutos päivitetyssä sopimuksessa liittyy roolituksiin, joiden puitteissa henkilötietoja siirretään ETA:n ulkopuolelle. Aiemmin Microsoftin sopimuskokonaisuus oli rakennettu siten, että tiedonsiirto tapahtui Euroopan komission vakiosopimuslausekkeiden turvin asiakkaan toimiessa henkilötietojen viejänä ja Microsoft Corporationin toimiessa henkilötietojen vastaanottajana. Nyt Microsoft on arvioinut roolitusta uudelleen ja uusi sopimus on rakennettu sen pohjalta, että tietojen viejänä toimii asiakkaan sijaan Microsoft Ireland Operations Limited.   

Microsoftin päivitetty näkemys tietojen viejän ja vastaanottajan rooleista vaikuttaa olevan linjassa esimerkiksi aiemmin samaan roolitukseen päätyneiden muiden globaalien pilvipalveluiden toimittajien kanssa (esim. Google). Käytännössä Microsoftin asiakkaiden on syytä huomioida tämä muutos toiminnassaan, sillä tiedon siirtäjän rooli siirtyy asiakkaalta Microsoftille. Teoriassa tietosuoja-asetuksen ja vakiosopimuslausekkeiden perusteella velvollisuus henkilötietojen siirron vaikutustenarvioinnin, eli ns. transfer impact assessment (TIA-arviointi), suorittamiseen kuuluu vain tietojen viejän ja vastaanottajan vastuulle. Käytännössä Microsoftin asiakkaat eivät kuitenkaan voi huokaista helpotuksesta ja ajatella täysin vapautuvansa velvollisuudesta arvioida tietojen siirtoja, sillä rekisteripitäjällä on yleinen velvollisuus arvioida henkilötietojen käsittelyyn, mukaan lukien käsittelijöiden toimintaan, liittyviä riskejä. Henkilötietojen siirtoihin liittyvien riskien arviointi on siis edelleen rekisterinpitäjän vastuulla ja tässä kontekstissa TIA-arvioinnin suorittaminen jossain laajuudessa on paikallaan.

Kansainvälisiin pilvipalveluntarjoajiin liittyvän keskustelun ja valvontaviranomaisten kritiikin keskiössä on ollut problematiikka koskien asiakkaiden tietojen luovuttamista kolmansien maiden viranomaisille. Microsoftin edellisessä sopimusversiossa annettujen sitoumusten (mm. luovutuspyyntöjen ohjaaminen rekisterinpitäjälle, velvollisuus arvioida ja haastaa pyyntöjen laillisuus) lisäksi Microsoft sitoutuu päivitetyn sopimuksen mukaisesti luovuttamaan tai antamaan pääsyn asiakkaan tietoihin vain, jos EU:n lainsäädännön rajoitusedellytykset täyttyvät. Microsoftin uudistetun sopimuksen mukaisesti Microsoft paljastaa Käsiteltyjä tietoja tai antaa niihin pääsyn laissa vaaditun mukaisesti edellyttäen, että lait ja käytännöt noudattavat perusoikeuksia ja -vapauksia koskevia periaatteita eivätkä ylitä sitä, mikä on välttämätöntä ja oikeasuhteista demokraattisessa yhteiskunnassa, ja tapauksen mukaan yleisen tietosuoja-asetuksen 23 artiklan 1 kohdassa lueteltujen tavoitteiden turvaamiseksiNäin Microsoft selvästi asettaa tietojen luovuttamisen lähtökohtaiseksi standardiksi EU:n lainsäädännön, tarkemmin yleisen tietosuoja-asetuksen takaaman tason.  Valitettavasti nämä ylimääräiset sitoumukset eivät todennäköisesti täysin poista riskiä siitä, että Yhdysvaltain viranomaisilla on mahdollisuus päästä henkilötietoihin, jos Microsoftin suorittamaan käsittelyyn sovelletaan asiaankuuluvaa Yhdysvaltain (tiedustelu)lainsäädäntöä.

Päivitetyssä sopimuksessa Microsoft on myös tarkentanut, mitä tietoja käsitellään sen omiin tarkoituksiin. Uuden sopimuksen puitteissa asiakas valtuuttaa Microsoftin muun muassa luomaan asiakkaan pseudonyymistä tiedosta yhdisteltyjä tilastollisia tietoja Microsoftin omiin tarkoituksiin, kuten laskutus, tilinhallinta sekä sisäinen raportointi ja liiketoiminnan simulointi. Aiemmin mainittuja tarkoituksia, kuten petosten ja kyberrikollisuuden torjuntaa ei ole päivitetyssä versiossa mainittu osana Microsoftin roolia rekisterinpitäjänä. Asiakkaan on hyvä tunnistaa nämäkin muutokset omien rekisterinpitäjävelvoitteiden toteuttamisessa.  

Kaiken kaikkiaan muutokset eivät ole käytännön tasolla järin yllättäviä tai mullistavia. Henkilötietojen luovuttamiseen (viranomaisille) liittyvien, eurooppalaiseen tietosuojasääntelyyn nojaavan rajoitusedellytyksen merkitys ja käytännön vaikutukset jäävät osittain epäselväksi. Päivityksessä kyseessä on lähinnä uusien vakiosopimuslausekkeiden myötä tehty tekninen muutos, jonka myötä ja henkilötietojen siirtoihin liittyvät roolit asetetaan uuteen asentoon ja vakiosopimuslausekkeet solmitaan käsittelijöiden välisessä suhteessa.

Mikäli yrityksenne ei vielä täytä henkilötietojen siirtoihin liittyviä velvoitteitaan, ole yhteydessä meihin. DLA Piperin kehittämän Transfer-metodologian avulla hoidamme henkilötietojen siirtoja koskevat arvioinnit kerralla kuntoon.