DLA Piperin tuore raportti kertoo tekoälyn hallinnoinnin muodostavan suurimman haasteen tekoälyn käyttöönotolle organisaatioissa

news
13 Sep 2023
Press release

Yli 40 maassa toimiva globaali asianajotoimisto DLA Piper on tänään julkaissut syväluotaavan tutkimusraporttinsa "AI Governance: Balancing Policy, Compliance and Commercial Value". Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, miten tekoälyn käyttöönotto organisaatioissa on käytännössä toteutettu ja millaisia haasteita tai riskejä sen hallinnointiin liittyy. Lisäksi tutkimusraportissa esitetään DLA Piperin näkemyksiä siitä, millä tavoin tekoälyä voidaan kaupallisesti hyödyntää vastuullisesti ja eettisesti. 

Kansainväliseen tutkimukseen vastasi tekoälyn käytöstä vastaavia päätöksentekijöitä eri sektoreilta*. Tulokset paljastavat, että yli kolmasosa organisaatioista ei ole varma käyttämiensä tekoälyä hyödyntävien työkalujen ja sovellusten tämänhetkisestä lainmukaisuudesta (36 %) eivätkä he ole selvillä siitä, miten tekoälyä koskeva sääntely kehittyy (39 %). 

Tekoälyn tarjoama potentiaali vaikuttaa rajattomalta, mutta tuo mukanaan myös riskejä. DLA Piperin tutkimusraportti korostaa tekoälyn hyvän hallinnoinnin keskeistä roolia pirstaloituneessa sääntelymaailmassa. Huoli tekoälyn vastuullisesta käytöstä on kasvanut käytön myötä, mikä on saanut lainsäätäjät luomaan sääntelyä tekoälyyn liittyvien yhteiskunnallisten, teknisten ja kaupallisten riskien hallitsemiseksi. Tekoälyn tehokas hallinnointi mahdollistaa tekoälyn hyödyntämisen lainmukaisella ja kestävällä tavalla. 

”Ei ole yritystä, joka voisi jättää hyödyntämättä tekoälyn tarjoamat tehokkuushyödyt. Tekoälyn käyttöönottoa kuitenkin hidastaa yritysten epätietoisuus tekoälyn käytön riskeistä ja sääntelyn asettamista vaatimuksista. Yritykset kaipaavat sisäisiä ohjeita tekoälyn vastuulliselle ja lainmukaiselle käytölle. Myös immateriaalioikeudet nostavat kysymyksiä yrityksissä”, sanoo DLA Piper Suomen immateriaalioikeuksien ja teknologiatiimin vetäjä, Markus Oksanen

Keskeisimmät tutkimustulokset 

Tekoälyn käyttöönotto: 

  • 96 % vastaajista on ottamassa käyttöön tekoälyä hyödyntäviä sovelluksia organisaatiossaan, ja 72 % käyttää kolmansilta osapuolilta hankittuja työkaluja ja ratkaisuja. 

  • Tekoälyä käytetään tällä hetkellä yleisimmin asiakaspalvelussa (59 %) sekä tutkimuksessa ja tuotekehityksessä (57 %). 

  • 45 % vastaajista näkee tekoälyn kriittisenä osana organisaationsa arvonluontiprosessia ja 41 % ennakoi ydinliiketoimintansa tulevan tarpeettomaksi ilman tekoälyn omaksumista. 

Tekoälyn käyttöön liittyvät haasteet ja riskit: 

  • Tutkimukseen vastanneiden suurimpana haasteena on hyvän hallinnoinnin toteuttaminen tekoälyn käyttöönotossa ja 99 % vastaajista mainitsi sen yhtenä viiden suurimman haasteen joukossa. 

  • 96 % vastaajista koki vaikeaksi varmistaa, että tekoälyhankkeet noudattavat sääntelyä. 

  • Lähes puolet vastaajista (43 %) on kohdannut tekoälyprojekteissaan keskeytyksiä, taukoja tai peruutuksia johtuen yleisimmin tietosuojaongelmista (48 %) ja tekoälyn hallinnoinnin puutteista (37 %). 

Tekoälyn hallinnointi: 

  • Puolet vastaajista (49 %) haluaa hyödyntää tekoälyä organisaationsa arvojen mukaisesti ja 65 % on irtisanonut tekoälysovellusten toimittajasopimuksia eettisiin huolenaiheisiin liittyen. 

  • Yli puolet vastaajista jättää organisaatioidensa laki- ja compliance -tiimit tekoälyn käyttöön liittyvän päätöksenteon ulkopuolelle. 

  • Yli kolmasosa (36 %) vastaajista ei ole varma siitä, noudattavatko he nykyistä tekoälysääntelyä ja 39 % ei ole selvillä siitä, miten sääntely kehittyy. 

Tekoälyyn liittyvän kiivaan keskustelun ympärillä globaali tutkimusraporttimme paljastaa ne kriittiset haasteet ja mahdollisuudet, jotka muovaavat tekoälymaailmaa tällä hetkellä. Tekoäly on tunkeutunut joka sektorille, luvaten lähes rajatonta kilpailuetua", sanoo DLA Piperin globaalin immateriaalioikeus- ja teknologiaosaston varapuheenjohtaja Paul Allen.

*DLA Piperin globaalin tekoälytiimin laatimien neuvojen lisäksi tutkimusraportti tarjoaa näkemyksiä ja strategisia suosituksia, jotka kattavat yleisimpiä haasteita koskien mm. immateriaalioikeuksia, työsuhteisin liittyviä kysymyksiä sekä sääntelyn globaaleja eroja. Raportti valottaa myös sektorikohtaisia löydöksiä median, urheilun ja viihteen, teknologian, vakuutusten, rahoituspalvelujen, teollisuuden, kulutustavaroiden, sekä vähittäiskaupan toimialoilla.

Lataa englanninkielinen raportti täältä.
 

Lisätietoja ja yhteydenotot:

Nina Lallukka
Head of Business Development and Marketing
+358 40 575 8565
nina.lallukka@fi.dlapiper.com

Markus Oksanen
Partner, Head of IPT
+358 588 0431
markus.oksanen@fi.dlapiper.com