DLA Piper Tech Index 2024: Tekoälyn mahdollisuudet ja yrityskauppojen elpyminen luovat optimismia globaalille teknologiasektorille

news
05 Sep 2024
Category
Insights

Globaali asianajotoimisto DLA Piper on julkaissut uusimman maailmanlaajuisesti teknologiasektoria käsittelevän raporttinsa. Teknologia-ala on geopoliittisten ja sääntelyyn liittyvien haasteiden edessä, mutta tekoäly ja ekologisen kestävyyden esiinmarssi yritysjärjestelyissä tuovat alalle optimismia. DLA Piperin Tech Index 2024 -raportti kuvaa teknologia-alalla vallitsevaa optimismia ja vahvoja liikevaihtoennusteita tuleville 12 kuukaudelle sekä vertailee vastakkain alueellisia mahdollisuuksia ja haasteita teknologiamarkkinoilla ja niiden keskeisillä alasektoreilla.

Raportti perustuu 1200 alan johtajan, sijoittajan sekä hallituksen ja sääntelyviranomaisten haastatteluihin Pohjois-Amerikassa, Latinalaisessa Amerikassa, Lähi-idässä, Euroopassa, Afrikassa ja Aasian ja Tyynenmeren alueella. Tutkimukseen osallistui päättäjiä eri kokoisista yrityksistä. Kohdeyritysten henkilöstömäärä vaihteli alle sadasta yli 10 000 työntekijään ja liikevaihto noin 10 miljoonasta eurosta 10 miljardiin euroon.

Geopoliittisesta epävakaudesta huolimatta teknologia-alan toimijat ovat edelleen erittäin optimistisia kasvunäkymien suhteen. Tutkimuksen määrällisiä tuloksia kokonaisuudessaan kuvaava kokonaisindeksiluku on noussut vuoden 2022 vastaavasta raportista kolme pistettä 71 pisteeseen, mikä on merkki koko toimialan kasvavasta luottamuksesta. Kaksi kolmasosaa organisaatioista odottaa liikevaihtonsa kasvavan seuraavien 12 kuukauden aikana, ja lähes 40 prosenttia odottaa yli 6 prosentin kasvua.

Pohjoisamerikkalaiset (78 %) ja eurooppalaiset (74 %) organisaatiot ennustavat todennäköisimmin liikevaihtonsa kasvavan tulevana vuonna, kun taas afrikkalaiset ja Lähi-idän organisaatiot eivät usko liikevaihtonsa kasvuun (44 % ja 40 % vastaajista).

"Globaali raporttimme osoittaa, että teknologia-alalla vallitsee optimismi geopoliittisista epävarmuuksista huolimatta. Tekoälyyn liittyvät investoinnit etenevät kuitenkin varovaisesti etenkin Euroopassa. Eurooppa on jäämässä selvästi Yhdysvaltojen jälkeen tekoälykehityksessä, sanoo Suomen DLA Piperin IP- ja teknologiatiimin vetäjä Markus Oksanen.

Tech Index 2024 -raportin keskeiset tulokset lyhyesti aihealueittain:

Tekoäly – tulevaisuuden menestyksen peruspilari

Tekoäly on vakiinnuttanut paikkansa teknologiasektorin strategioiden kriittisenä elementtinä. Raportin mukaan 71 prosenttia globaaleista päättäjistä uskoo, että tekoäly vaikuttaa merkittävästi heidän liiketoimintansa menestykseen seuraavien viiden vuoden aikana.

Vain 9 prosenttia pitää tekoälyn kustannuksia estävänä tekijänä, mutta 91 prosenttia pitää investointeja perusteltuina, ja 58 prosenttia hallitsee niitä jo tehokkaasti. Haasteita on kuitenkin edelleen: 32 prosenttia vastaajista mainitsi tietosuojaan ja tietoturvaan liittyvät huolenaiheet, 29 prosenttia sääntelyyn ja lainsäädännön noudattamiseen liittyvät kysymykset ja 28 prosenttia eettiset vaikutukset. Pohjoisamerikkalaiset vastaajat pitivät tekoälyä tärkeänä tai erittäin tärkeänä liiketoiminnalleen (73 %), mutta he mainitsivat myös todennäköisimmin haasteena henkilöstön asiantuntemuksen puutteen (28 %).

ESG ja etiikka – inhimilliset näkökohdat digitaalisessa maisemassa

Ympäristöön, yhteiskuntavastuuseen ja hyvään hallintotapaan (ESG) liittyvät näkökohdat ovat yhä keskeisempiä teknologiasektorilla. Raportissa korostetaan, että globaalit päättäjät ovat lähes yksimielisiä siitä, että ESG-kysymyksiä koskevia toimia on lisättävä (98 % globaaleista vastaajista). Kuitenkin vain 40 prosenttia organisaatioista toimii tällä hetkellä kattavan ESG-kehyksen mukaisesti, ja 16 prosentilla ei ole minkäänlaista virallista rakennetta. Vaikka puolet tutkituista yrityksistä noudattaa itse asettamiaan kestävyystavoitteita ja vaatii toimittajiltaan suurempaa vastuullisuutta, tulokset viittaavat siihen, että energiatehokkaaseen teknologiaan on investoitava lisää, siirtymäsuunnitelmista on raportoitava paremmin ja kestävyys on nostettava hallitustason vastuualueeksi. Keskimäärin hieman alle 50 prosenttia vastaajista katsoo, että ESG-asioista on tulossa entistä tärkeämpiä, ja afrikkalaiset organisaatiot ovat 67 prosentin osuudella asteikon kärjessä. Sen sijaan LATAM-maiden organisaatiot ovat todennäköisimmin vähentäneet ESG-asioiden priorisointia (36 %).

5G – kasvava turvallisuudentunne

Raportissa tarkastellaan myös kehittyviä käsityksiä 5G-teknologiasta. Vahva enemmistö, 83 prosenttia päätöksentekijöistä, ilmaisee luottamuksensa toimenpiteisiin, joita on toteutettu 5G-infrastruktuuriin liittyvän kansallisen turvallisuuden varmistamiseksi. Turvallisuuden lisäämiseksi vaaditaan kuitenkin tiukempaa sääntelyä infrastruktuurin valvonnassa, toimittajien riskien parempaa seurantaa ja suurempia investointeja kotimaisiin toimittajiin. Lisäksi 53 prosenttia vastaajista kannattaa markkinaosuusrajan asettamista muille kuin kotimaisille toimittajille kansallisten etujen turvaamiseksi. Lähi-idässä vastaajat pitivät todennäköisimmin sekä 5G:tä (68 prosenttia) että kyberturvallisuutta (64 prosenttia) tärkeimpänä alatoimialana.

Kansainväliset erot ja vastatuulet

Brexitin jälkeisten haasteiden kontekstissa raportti tarkastelee kansainvälisten suhteiden vaikutusta Yhdistyneen kuningaskunnan teknologia-alaan. Keskeisiä huolenaiheita ovat EU:n ja Yhdistyneen kuningaskunnan yritysten välisiin sopimuksiin liittyvät ongelmat (32 %), lainsäädännön yhdenmukaistamisen puute (24 %) ja asiantuntijaosaamisen heikentynyt saatavuus (23 %). Alan vastaus näihin haasteisiin on ratkaisevan tärkeä sen maailmanlaajuisen kilpailukyvyn säilyttämiseksi.

Eurooppalaisissa (66 %) ja APAC-maiden (68 %) organisaatioissa suhtaudutaan vähiten myönteisesti alueellisen talouden vastatuuleen kasvun edistämisessä, kun taas Pohjois-Amerikan (72 %) organisaatioissa suhtaudutaan myönteisimmin nykyiseen riski- ja pääomamarkkinamalliin kasvun katalysaattorina. APAC-alueen vastaajilla (47 %) oli voimakkain näkemys geopolitiikan vaikutuksista kasvuun.

DLA Piper Tech Index 2024: Riding the next big wave -raportissa syvennytään geopoliittisiin ja taloudellisiin haasteisiin, 5G:hen ja infrastruktuuriin, kyberturvallisuuteen, esineiden internetiin (IoT, Internet of Things), finanssiteknologiaan, tekoälyn mahdollisuuksiin sekä ESG:hen ja etiikkaan. Raporttiin on kerätty kommentteja sekä markkina-, oikeudellisia ja kaupallisia näkemyksiä DLA Piperin asiantuntijoilta ympäri maailman.

Lue lisää ja lataa raportti kokonaisuudessaan täältä.