Is Future Female? Tekoäly, tosiäly ja naisen aivot tulevaisuuden työssä

event
16 May 2019
Address

Fabianinkatu 23
00130 Helsinki
Finland

Keskustelu- ja verkostoitumistilaisuus

Me DLA Piperilla haluamme edistää yksilöllisyyttä ja yhdenvertaisuutta. Uskomme, että naisten välille tarvitaan edelleen lisää verkostoja tukemaan ideointia ja ajatustenvaihtoa. Järjestimme liike-elämän naisvaikuttajille suunnatun verkostoitumistilaisuuden ensi kertaa 2015. Poikkitieteellisessä keskustelu- ja verkostoitumistilaisuudessamme 16.5.2019 teemana oli tekoäly ja tulevaisuuden työelämä. Tälläkin kertaa kaikki vieraamme olivat naisia. Tilaisuuden avasi DLA Piperin Nina Aganimov, Head of Restructuring, Finland.
 
Tapahtumassamme alustivat Jyväskylän yliopiston Aivotutkimuskeskuksen johtaja Tiina Parviainen ja Educator Engagement Manager Marianna Halonen Microsoftilta. Alustajamme pohtivat tekoälyn ja ihmisälyn vuoropuhelua tulevaisuuden työelämässä. – Kuinka luovaa ajattelua, oppimista, vuorovaikutusta ja empatiaa voidaan hyödyntää tulevaisuuden johtajien ja asiantuntijoiden voimavaroina? Millainen on neurotieteen nykykäsitys naisten ja miesten aivojen eroista? Miten varmistetaan, että naiset ja miehet ovat yhdenvertaisesti mukana tuottamassa teknologisia innovaatioita?

Tiina Parviainen johtaa Jyväskylän yliopiston Monitietieteistä Aivotutkimuskeskusta, joka tarjoaa eri tutkimusaloja yhdistävän ympäristön neurotieteelliseen tutkimukseen.

"Aivot ovat kuin yksilöllinen käyttöliittymä maailmaan, joka rakentuu perimän ja ympäristön tiiviissä vuorovaikutuksessa. Kaikilla meillä on yksilölliset aivot, jotka antavat perustan toiminnalle yksilönä ja yhteisössä. Kehittyvät aivot ovat kullanarvoinen resurssi, jonka varassa tulevaisuuden yhteiskunta tulee toimimaan. Tämän resurssin toimintaperiaatteiden ymmärtäminen auttaa sen optimaalisessa käytössä yksilön hyvinvoinnin ja yhteisöjen toimivuuden edistämiseksi", Parviainen totesi.

Tiina Parviaisen erikoisalaa on aivojen kehityksen tutkimus. Hän korostaa, että ihmisaivojen kehitys tähtää vuorovaikutukseen. Oleellista on yhteisö, ei niinkään yksilö. On oleellista ymmärtää, että ihmisyhteisössä diversiteetti ei ole vastus vaan voimavara ja kilpailuetu. Erilaiset persoonallisuudet, temperamentit ja kognitiiviset taidot ovat edesauttaneet menestystämme.

Marianna Halosella on pitkä kokemus ohjelmistoalalla. Educator Engagement Managerin työssään Microsoftilla hän auttaa opettajia ja oppilaitoksia hyödyntämään teknologiaa tehokkaammin opetustyössä.

"Maailma muuttuu vauhdilla teknologiavetoisemmaksi. Tulevaisuutemme näyttäisi olevan riippuvainen innovaatioiden, teknologian ja tieteen kehityksestä. Hienoa, eikö vain? Mutta jos työmarkkinat pysyvät sukupuolittuneina, homma jää nuorten miesten harteille. Tiede-ja teknologia-aloilla naisten osuus työvoimasta on vain noin 20%. Käsillä on merkittävä yhteiskunnallinen kysymys. Taakka on liian suuri vain miesten kannettavaksi", Halonen haastaa.

Tekoäly tekee jo nyt paljon puolestamme. Halonen painottaa, että tekoälyn etiikka ja moraali ovat tulevaisuuden keskeisiä yhteiskunnallisia kysymyksiä. Mihin asetamme rajan ihmisen ja koneen vallan ja vastuun välillä? On tärkeää, että tekoälyn käyttöä koskevassa päätöksenteossa ovat edustettuina niin miehet kuin naisetkin.

Marianna Halosen mukaan uusi työkulttuuri, itsensä työllistämisen ja yrittämisen trendi vaativat naisjohtajuutta esimerkiksi hyvin maskuliinisena esitetyn startup-kulttuurin vastapainoksi. Toimintaympäristömme tukee sukupuolille stereotyyppistä käyttäytymistä. Sekä Halonen että Parviainen esittävätkin, että esimerkiksi miehille tyypillistä assertiivisuutta tulisi tukea erityisesti naisten toiminnassa. Yhteiskunnallisessa keskustelussa tartutaan usein vähemmän oleellisiin, erimielisyyttä herättäviin yksityiskohtiin. Sukupuolirooleihin liittyvät ennakkoluulot ovat yllättävän usein omiamme.

Lämmin kiitos puhujille ja kaikille tilaisuuden osanottajille ennakkoluuloja ravistelevasta keskustelusta!