Yrityskauppoja ja julkisia hankintoja koskeva uusi ilmoitusvelvollisuus astui voimaan

news
16 Oct 2023
Category
Insights

EU:n sisämarkkinoita vääristäviä ulkomaisia tukia koskevalla asetuksella (Foreign Subsidies Regulation, FSR) pyritään puuttumaan sääntelyn eroihin EU-maiden myöntämien tukien ja EU:n ulkopuolisten maiden myöntämien tukien välillä. EU-maiden tuet ovat pitkään olleet tarkan valtiontukivalvonnan kohteena, mutta FSR:ää vastaavia ulkomaisia tukia koskevaa sääntelyä ei ole ollut. FSR antaa ulkomaisten tukien valvontaa varten Euroopan komissiolle (komissio) kolme valvontatyökalua, jotka otettiin käyttöön kahdessa vaiheessa.

Voit lukea ensimmäisestä valvontatyökalusta, jolla komissiolle annettiin valtuudet itsenäisesti tutkia mahdollisia ulkomaisiin tukiin liittyviä markkinavääristymiä, täältä. Tässä kirjoituksessa tarkastelemme 12. lokakuuta 2023 voimaan astuneita valvontatyökaluja, jotka perustuvat yritysten ilmoittamisvelvollisuuksiin.

Ennakkoilmoitusta edellyttävät yrityskaupat

FSR edellyttää, että tietyt raja-arvot täyttävät yrityskaupat on ilmoitettava komissiolle ennen niiden toteuttamista. Ennakkoilmoitusvelvollisuutta sovelletaan yrityskauppoihin, jotka on allekirjoitettu 12. heinäkuuta 2023 tai sen jälkeen. Yritysten on jatkossa ilmoitettava komissiolle yrityskaupat, joihin liittyy EU:n ulkopuolisen valtion rahoitusta, mikäli

  • hankittu yritys, sulautuva yritys tai yhteisyritys on sijoittautunut EU:n alueelle;
  • vähintään yhden sulautuvan yrityksen, kohdeyrityksen tai yhteisyrityksen liikevaihto EU:ssa on vähintään 500 miljoonaa euroa; ja
  • osapuolten saamat taloudelliset panokset kolmansilta mailta ilmoitusta edeltäneiden kolmen (3) vuoden ajalta ovat yhteensä yli 50 miljoona euroa.

Yllä luetellut ehdot ovat kumulatiivisia eli kaikkien on täytyttävä, jotta FSR:n mukainen ilmoitusvelvollisuus syntyy.

Mikäli ilmoitusvelvollisuuden edellytykset täyttyvät, yrityskauppaa ei voi toteuttaa ennen komission hyväksyvää päätöstä. Käytännössä FSR:llä luodaan yrityskaupoille uusi ilmoitusvelvollisuus, jota sovelletaan tapauksesta riippuen aiempien ilmoitusvelvollisuuksien kuten esimerkiksi yrityskauppavalvonnan ja rajat ylittäviin suoriin sijoituksiin liittyvän ns. FDI-valvonnan rinnalla. Kyseessä on edellisistä aivan erillinen, uusi valvontamekanismi.

Ennakkoilmoitusta edellyttävät julkiset hankinnat

Julkisissa hankinnoissa ilmoitusvelvollisuus koskee tapauksia, joissa

  • Hankinnan ennakoitu arvo ylittää 250 miljoonaa euroa ja, jos hankinta on jaettu osiin, niiden osien, joihin talouden toimija[1] osallistuu, yhteenlaskettu arvo on yli 125 miljoonaa euroa.
  • Tehtävään tarjoukseen liittyvä EU:n ulkopuolinen rahoitus (taloudellinen panos) on vähintään 4 miljoonaa euroa EU:n ulkopuolista maata kohden kolmen (3) viime vuoden aikana.

Molempien edellytysten täyttyessä tarjouskilpailuun osallistuvan yrityksen on annettava ilmoitus kaikista saaduista ulkomaisista taloudellisista panoksista tarjouksensa tai osallistumishakemuksensa yhteydessä. Mikäli vain ensimmäinen edellytys täyttyy, tarjouskilpailuun osallistuvan yrityksen on annettava tarjouksensa tai osallistumishakemuksensa yhteydessä vakuutus, jossa luetellaan kaikki saadut ulkomaiset taloudelliset panokset ja vahvistetaan, että näistä ei tarvitse antaa ilmoitusta. Hankintayksikkö välittää ilmoituksen tai vakuutuksen eteenpäin komissiolle osana ennakkoilmoitusta. Hankintasopimusta ei saa panna täytäntöön ennen kuin komissio on antanut asiasta hyväksyvän päätöksen. Käytännössä asetuksella luodaan uudenlainen ilmoitusmenettely myös julkisille hankinnoille.

Käytännön vaikutukset

FSR antaa komissiolle uusia oikeudellisia työkaluja valvoa yrityskauppoja ja julkisia hankintoja, joihin osallistuu ulkomaisia tukia saavia yrityksiä. Vaikka liikevaihdon laskemisessa ja hankinnan ennakoidun arvon määrittelyssä noudatetaan pitkälti aiemmasta sääntelystä (esimerkiksi yrityskauppavalvonnasta) tuttuja sääntöjä, taloudellisen panoksen käsite on uusi ja vaatii yrityksiltä lisää selvittämistä ja taustatyötä. On tärkeää ymmärtää, että ulkomainen tuki ja taloudellinen panos eivät ole synonyymeja. Taloudellisen panoksen arvioinnissa keskitytään erityisesti varojen ja vastuiden siirtoihin sekä palvelujen tarjoamiseen tai ostamiseen.

Uuden, mahdollisesti monimutkaisen ja aikaa vievän viranomaisprosessin käyttöönotto lisää todennäköisesti jossain määrin epävarmuutta yrityskauppojen ja julkisten tarjouskilpailujen suhteen. Yritysten olisikin hyödyllistä varmistaa, että prosessit niiden saamien taloudellisten avustusten seurantaan ovat asianmukaisesti käytössä.

[1] Talouden toimijan käsitteellä viitataan laajasti tarjoajaan sen mahdolliset holdingyhtiöt, tytäryhtiöt sekä pääasialliset alihankkijat ja toimittajat mukaan luettuina.

Ota yhteyttä, mikäli tarvitsette juridista tukea sääntelyyn liittyvissä kysymyksissä ja/tai viranomaisille tehtävien ilmoitusten laatimisessa niin yrityskauppojen kuin julkisten hankintojenkin yhteydessä.