Yhdessä kohti vastuullisempaa yritys- ja urheilumaailmaa
50 vuotta sitten ratkottiin ensimmäinen naisten jalkapallon Suomen mestaruus, jonka jälkeen tasa-arvon ja monimuotoisuuden kehittyminen on ottanut suuria harppauksia. Asianajotoimisto DLA Piperilla ja suomalaisella jalkapalloperheellä on vahva yhteinen arvopohja aktiivisen, rohkean ja moniäänisen yritys- ja urheilumaailman rakentamisessa. DLA Piperin ja Palloliiton viime vuonna käynnistyneessä yhteistyössä keihäänkärkenä on naisten A-maajoukkue Helmarit sekä jalkapallon vahvistaminen naisten ja tyttöjen sekä koko perheen yhteisenä lajina.
Niin jalkapalloperheessä kuin meilläkin huipputiimit tekevät työtä ammattimaisesti, sitoutuneesti ja suurella sydämellä yhteisten tavoitteiden eteen. Menestyvä joukkue koostuu erilaisista yksilöistä ja uniikista sekoituksesta lahjakkuutta, taitoa, kokemusta ja näkemystä. Yhteistyömme keskeisenä tavoitteena on vahvistaa yritys- ja urheilumaailman yhdenvertaisuutta sekä kulttuuria, jossa kuka tahansa voi loistaa aidosti omana itsenään.
Artikkelissamme kerromme, millä tavoin asianajotoimisto voi olla mukana tukemassa yhdenvertaisuutta.
Aktiivista vastuullisuustyötä yhdenvertaisuuden lisäämiseksi
Yksi arvoistamme on ”Be supportive”. Meille tämä tarkoittaa sitä, että välitämme muista, arvostamme monimuotoisuutta ja työllämme on positiivinen vaikutus yhteisöihin paikallisesti ja kansainvälisesti. DLA Piperilla työskentelee lähes 11 000 henkilöä yli 40 maassa Amerikoissa, Euroopassa, Lähi-Idässä, Afrikassa sekä Aasian ja Tyynenmeren alueella. Olemme sitoutuneet siihen, että kaikki työntekijämme, yhteistyökumppanimme ja asiakkaamme voivat tuoda omat kulttuurinsa, taustansa ja kokemuksensa osaksi yhteistä työelämää.
Työmme monimuotoisuuden eteen perustuu kolmeen periaatteeseen:
-
tarjoamme osallistavan ja turvallisen työkulttuurin, johon kaikki voivat tuntea kuuluvansa;
-
luomme kaikille samanlaiset mahdollisuudet saavuttaa oma potentiaalinsa, jolloin työvoimamme on aidosti monimuotoinen ja yhdenvertainen; ja
-
teemme yhteistyötä asiakkaidemme, yhteisöjen sekä toimittajien kanssa edistääksemme osallistavaa työelämää.
Toimistoillamme eri maissa on henkilöstöverkostoja, joiden tarkoituksena on tukea työntekijöitämme, lisätä tietoisuutta ja jakaa tietoa sekä tehdä yhteistyötä muiden sidosryhmien kanssa. Yksi näistä verkostoista on maailmanlaajuisesti toimiva LGBTQ+ -verkostomme Iris. Verkosto on avoin kaikille DLA Piperin työntekijöille, ja sen päätavoite on edistää inklusiivista työelämää. Iris toimii keskustelualustana ja neuvoa-antavana elimenä LGBTQ+ -yhteisöön kuuluvia työntekijöitämme koskettavissa asioissa. Verkoston avulla tuemme myös LBGTQ+ -yhteisöjä koskettavia, oikeudenmukaisuutta edistäviä hankkeita myös toimistomme ulkopuolella.
Aktiivisen työn johdosta Human Rights Campaign Foundation palkitsi DLA Piperin vuonna 2020 “Best Place to to Work for LGBTQ Equality” -palkinnolla.
Oman osaamisen jakaminen osana asianajotoimintaa
Tarjoamme yleishyödyllisille tai vähemmän maksukykyisille asiakkaille oikeudellista apua maksutta tai selvästi alennetulla hinnalla. Näitä pro bono- työksi kutsuttuja toimeksiantoja hoidetaan samalla ammattitaidolla ja sitoutuneisuudella kuin muitakin toimeksiantoja.
Teemme pro bono -työtä koko toimiston ja jokaisen tiimin voimin. Esimerkiksi Vuonna 2020 DLA Piper teki maailmanlaajuisesti yhteensä 227 508 pro bono -työtuntia. Jokaisessa DLA Piperin toimistossa on lisäksi nimetty pro bono -työstä vastaava osakas, jonka tehtävänä on kehittää ja tarjota DLA Piperin pro bono -palveluita. Meillä Helsingin toimiston pro bono -työstä vastaavana osakkaana toimii Salla Tuominen. Vuonna 2019 Suomen Asianajajaliitto palkitsi Sallan 100 oikeusvaikuttajaa kampanjassaan hänen työstään yhteisen hyvän edistämiseksi.
Haluamme vaikuttaa siihen, että myös seuraava sukupolvi juristeja näkee pro bono -työn luonnollisena osana juristin ammattia. Helsingin yliopiston oikeustieteen opiskelijat voivat osallistua maksuttoman oikeusavun antamiseen kanssaopiskelijoille osana opiskelijoiden tiedekuntajärjestö Pykälä ry:n toimintaa. DLA Piper on ollut mukana tukemassa oikeusapuvaliokunnan toimintaa vuodesta 2002.
Millaista pro bono -työtä teemme monimuotoisuuden eteen?
Olemme olleet mukana useissa monimuotoisuuteen liittyvissä pro bono –hankkeissa. Esimerkiksi Japanissa olemme aktiivisia Lawyers for LGBT and Allies Network -yhteisössä. Kotimaassa olemme avustaneet muun muassa kansainvälisessä tutkimustyössä samaa sukupuolta olevien avioliittojen lainsäädännön tilasta, jonka tarkoituksena on tukea Japanin tasa-arvoisen avioliittolainsäädännön kehitystä.
Toisena esimerkkinä monimuotoisuutta tukevista pro bono -projekteistamme on yhteistyö Female Foundersin kanssa, osana DLA Piperin Leadership Alliance for Women (LAW) -ohjelmaa. Female Founders -verkosto tukee naisyrittäjiä liikeideoiden toteuttamisessa. DLA Piper toimii kansainvälisenä oikeudellisena kumppanina verkoston Grow F -ohjelmassa, joka tukee startup-yrityksiä valmistautumisessa ensimmäiseen rahoituskierrokseen.
"Olemme jatkossakin mukana rakentamassa vastuullista liiketoimintaa ja tukemassa yhdenvertaisuuskehitystä – ja tietysti suurella sydämellä kannustamassa Helmareita!"
- Salla Tuominen, Partner