Suomen suurin kiinteistöpraktiikka vahvistuu – uusi Associate-juristimme Johanna Smalén inspiroituu kiinteistö- ja energiaoikeuden kysymyksistä

news
27 Apr 2023
Insights

Huhtikuun alussa Associate-juristinamme aloittanut oikeustieteen maisteri Johanna Smalén sai jo opintojensa aikana kansainvälistä kokemusta opiskelijavaihdossa Zürichin yliopistossa Sveitsissä. Lisäksi hän on kartuttanut työkokemustaan muun muassa toisessa asianajotoimistossa ja syyttäjänlaitoksella.

”Olen opintojeni aikana työskennellyt useiden eri oikeudenalojen parissa, mikä on auttanut minua tulevan erikoitumisalan valinnassa. Kiinteistöpraktiikassa yhdistyvät juuri ne oikeudenalat, jotka kiinnostavat minua eniten. Olenkin iloinen saadessani työskennellä Suomen suurimmassa kiinteistöjuridiikkaan erikoistuneessa tiimissä”, Smalén sanoo.

Smalén on työskennellyt muun muassa kiinteistö- ja energiaoikeuteen liittyvissä toimeksiannoissa, avustamalla juristeja esimerkiksi tuulivoima- ja kiinteistötransaktioissa sekä erilaisissa sopimus- ja yhtiöoikeudellisissa kysymyksissä ja toimeksiannoissa. Lisäksi hän on työskennellyt rikosoikeuden parissa syyttäjälaitoksella.

Lainsäädännön uudistukset vauhdittavat kiinteistö- ja rakennusalan vihreää siirtymää

Vastuullisuus ja kestävyysnäkökulmat kytkeytyvät yhä enemmän myös kiinteistö- ja rakennusalaan, eikä pelkästään energiakriisin vauhdittamana tai kilpailuedun näkökulmasta. Sekä EU:ssa että Suomessa on viime aikoina tehty merkittäviä lainsäädäntöehdotuksia ja -uudistuksia ilmastonmuutoksen hillitsemiseksi ja vihreän siirtymän vauhdittamiseksi.

Alla esitellyt, toimialaa koskevat säädökset ja lainsäädännön uudistukset tulevat myös osaksi Smalénin asiakastöitä sekä lisäävät kiinteistö- ja rakennusalan yritysten vastuullisuusvaatimuksia tulevaisuudessa.

1 Uusi rakentamislaki

Eduskunta hyväksyi maaliskuun alussa pitkään valmistellun rakentamislain, joka tulee voimaan vuoden 2025 alussa.

”Yksi suurimmista muutoksista nykyiseen maankäyttö- ja rakentamislakiin on ilmastonmuutoksen hillinnän tuominen osaksi rakentamisen lainsäädäntöä. Uusi rakentamislaki ohjaa rakentamaan vähähiilisesti ja vahvistaa rakentamisen kiertotaulutta”, Johanna Smalén kertoo.

2 EU-taksonomia

Yhä useamman kiinteistö- ja rakennusalan yrityksen on otettava toiminnassaan huomioon EU:n kestävän rahoituksen sääntely, mukaan lukien EU-taksonomia. EU-taksonomialla pyritään vauhdittamaan vihreää siirtymää ohjaamalla rahoitusta ja investointeja kestäviin kohteisiin luokituksen ja kriteerien avulla. Vaikka yritys ei vielä olisi raportointivelvollinen (velvollisuus koskee tällä hetkellä suuria yli 500 työntekijän pörssiyrityksiä ja finanssialan yrityksiä), saattaa kolmas osapuoli (esimerkiksi rahoittaja tai sijoittaja) vaatia taksonomian mukaisten kriteerien täyttymistä.

Johanna Smalén tarkentaa:

”Rakennus- ja kiinteistöala on eritelty seitsemään taksonomiakelpoiseen eli taksonomian piiriin kuuluvaan taloudelliseen toimintaan. Tällaisia toimintoja ovat muun muassa uudisrakentaminen, peruskorjaaminen sekä rakennusten hankinta ja omistaminen. Kun yrityksen liiketoiminta on todettu taksonomiakelpoiseksi, selvitetään toiminnan taksonomian mukaisuus. Toiminta on taksonomian mukaista, kun se täyttää kaikki sille asetetut tekniset arviointikriteerit.”

3 Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin uudistus

Viime aikoina on laajasti uutisoitu Euroopan unionin ajamista "pakkoremonteista", joilla viitataan EU:n energiatehokkuusdirektiivin uudistamiseen. Uudistamisen tarkoituksena on rakennusten energiankulutuksen ja kasvihuonepäästöjen vähentäminen sekä peruskorjausten lisääminen.

EU-parlamentti antoi maaliskuussa kantansa komission ehdotukseen, ja näin ollen direktiivin uudistaminen eteni kolmikantaneuvotteluihin, joissa sovitaan direktiivin lopullisesta sisällöstä ja voimaantulosta. Ehdotuksella olisi toteutuessaan merkittäviä vaikutuksia myös Suomelle.

Smalénin työssä DLA Piperin laaja kansainvälinen verkosto tukee asiakkaiden avustamista yli maarajojen ja antaa mahdollisuuksia yhteistyölle muissa maissa toimivien kollegoiden kanssa.

”Odotan erityisesti sitä, että pääsen työskentelemään alan parhaiden asiantuntijoiden kanssa ja kehittämään omaa osaamistani kiinteistö- ja rakennusoikeuden parissa mielenkiintoisten ja haastavien toimeksiantojen kautta”, Smalén sanoo.

Ota meihin yhteyttä, jos tarvitset juridista tukea kiinteistö- ja rakennusalan lainsäädäntöä koskeviin asioihin tai yrityksesi toimintaa koskeviin vastuullisuuskysymyksiin.