Legal Design Summit 2023 – oikeusmuotoilu tuo käyttäjälähtöisyyttä juridiikkaan
Oikeusmuotoilu on sovellutuksiltaan monimuotoinen osaamisalue, joka kiinnostaa yhä useampia juridiikan parissa työskenteleviä. 14.-15.9.2023 oikeusmuotoilu veti Helsingin yliopistolle yli 600 asiantuntijaa ja opiskelijaa, kun Legal Design Summit järjestettiin Helsingissä 40 vapaaehtoisen voimin. Legal Design Summitin teesi on, että laki ei toimi kovinkaan hyvin: oikeudelliset asiakirjat ovat huonosti suunniteltuja eivätkä vastaa nyky-yhteiskunnan toimijoiden tarpeita. Ratkaisuja tähän ja moneen muuhun ongelmaan tarjoaa muotoiluajattelun ja juridisen osaamisen yhdistäminen.
Muotoiluajattelun sovelluskohteita
Oikeusmuotoilun sovelluskenttä on sangen laaja. Sen voi kiteyttää asiakas- tai käyttäjäkeskeisen muotoilun soveltamiseksi juridiikkaan ja sen moniin toteutumiin. Suunnittelulla on aina tavoitteet, ja oikeusmuotoilun kohdalla sellaisia voivat olla juridisten palvelujen parantaminen, ymmärrettävyyden lisääminen monissa eri muodoissa, tai prosessien kehittäminen. Keskeistä oikeusmuotoilussa eivät ole sen tuotteet vaan tilannekohtaiset prosessit, joita kehitettäessä keskiössä ovat empatia ja ihmiskeskeisyys. Estetiikalla ja visuaalisilla elementeillä, niiden hierarkialla ja tasapainolla on tärkeä roolinsa kaikessa viestinnässä ja suunnittelussa. Lopulta kysymys ei kuitenkaan ole siitä, miltä tuote tai palvelu näyttää, vaan siitä, miten se toimii. Design-ajattelua voidaankin soveltaa järjestelmään kuin järjestelmään.
Oikeusmuotoilua on tehty Suomessa tunnetuksi jo ainakin vuosikymmen, mutta moni sen kiinnostavimmista mahdollisuuksista on jäänyt ilmeisimpien ja näkyvimpien sovelluskohteiden varjoon. Laajasta näkökulmasta koko oikeusjärjestelmää määrittää koko sen olemassaolon aikana muotoutunut rakenne. Tällaisetkin rakenteet voidaan nähdä designina, kuten esitti oikeuden ja digitalisaation apulaisprofessori Riikka Koulu Helsingin yliopistosta puheenvuorossaan Legal Design Summitissa. Oikeusjärjestelmälle on ominaista sisäänrakennettu vallan epätasapaino, jota oikeusmuotoilu voi loiventaa kansalaisten - ja järjestelmän legitimiteetin - eduksi. Oikeusmuotoilun keinoin voidaan parantaa oikeuden saavutettavuutta. Julkishallinnossa ja yksityisellä palvelusektorilla oikeusmuotoilun keinoin ratkotaan haasteita erityisesti digitaalisten palvelujen käytettävyyden alueella mutta myös kielellisen muotoilun saralla. EU-tason sääntely velvoittaa julkista sektoria noudattamaan saavutettavuuden periaatteita verkkopalveluissaan ja mobiilisovelluksissaan. Historiaan saisivat jäädä myös tarpeettoman vaikeaselkoiset sopimus- ja säädösteksit. Emme saa tyytyä toteamaan, että oikeudellisten asiakirjojen vaikea kieli heijastaa todellisuuden monimutkaisuutta, jos kysymys on pelkästään siitä, että emme viitsi nähdä muotoilun vaivaa.
Legal Design Summit 2023 kokosi asiantuntijoita jakamaan innovaatioitaan kansainväliselle yleisölle
Kaksipäiväisessä Legal Design Summitissa oikeusmuotoilun tutkijat ja tekijät esittelivät joukon ideoita ja käytännön sovelluksia tavoitteineen ja toteutuksineen. Tapahtuman avasi liikejuridiikan taustalla varustettu legal design - ja innovaatiokonsultti Marco Imperiale. Imperiale vetosi renesanssinero Leonardo Da Vincin ideaan yksinkertaisuudesta sivistyksen korkeimpana muotona ja heitti haasteen: selkeän viestinnän tulisi olla jokaisen oikeus. Imperialen puheenvuorossa korostui estetiikan merkitys osana hyvää designia. Ilmiöitä voidaan selkiyttää visuaalisesti myös esimerkiksi 3D-mallinnuksen avulla. Spearhead Interactiven perustaja ja toimitusjohtaja Dan Riley kertoi, kuinka immersiivinen visualisointi muuttaa monimutkaisten todisteiden esittämistä rikosoikeudellisissa tutkinnoissa. Rileyn tapaustutkimuksessa nähtiin, kuinka 3D-mallinnus tehostaa tutkintoja oleellisesti tekemällä mahdollisimman objektiivisesti näkyväksi tapahtumat, jotka muutoin täytyisi tyytyä kuvittelemaan.
McKinsey Legalin Ilona Logvinova haastoi kaikki juristit ottamaan uuden näkökulman työhönsä. Logvinovan mukaan design-ajattelussa keskeistä on ilmiöiden ja ongelmien uudelleenmäärittely ja kehystäminen. Vahvan visuaalisesta esityksestä jäi ehkä monelle mieleen painajaismainen magneettikuvauslaite, jollaiseen kukaan ei halua joutua, saati saatella lapsiaan. Jo sellaisenaan kuormittavaa tilannetta voi helpottaa oleellisesti, jos se kehystetään seikkailuksi ja laite naamioidaan merirosvolaivaksi. Huomattavan monessa puheenvuorossa korostui palveluja, tuotteita ja prosesseja muotoilevien tiimien moninaisuuden merkitys.
Design johdattelee ajatteluamme hienovaraisin vihjein
Legal Design Summitin kumppanina DLA Piperilla oli kunnia saada joitakin tapahtuman osallistujista ja puhujista verkostoitumaan ja keskustelemaan Helsingin toimistollemme. Muutimme Alvar Aallon suunnittelemaan toimistotaloon kuluvan vuoden alussa ja tunsimme heti tulleemme kotiin. Useimmat helsinkiläiset tuntevat Aallon "Sokeripalan" ulkonäöltä, mutta harva on päässyt tutustumaan tähän suojeltuun rakennukseen tarkemmin. Aallon arkkitehtuurin kiinnostavimpia puolia ovat sen empaattisuus ja tunne, jonka se herättää käyttäjässään. Aalto suunnitteli hyvin erilaisia kohteita, joissa hän otti tarkasti huomioon käyttäjien universaalit tarpeet. Kolmeen suuntaan avautuvat suuret ikkunat tarjoavat näkymiä kaikille talossa työskenteleville. Jokainen yksityiskohta tässä toimistotalossa on tarkkaan mietitty. Aallon suunnittelu oli kuitenkin myös joustavaa, ja se salli muuttuvat järjestelyt. Muuttuvat olosuhteet kannustavat muotoilemaan yhteistyön tekemisen tapoja uudelleen sekä kehittämään ja ottamaan käyttöön virtuaalisia yhteistyöalustoja, tiedon jakamisen, tiedon rikastamisen ja oppimisen työkaluja. Myös hybridityössä ja maantieteellisesti hajautetuissa tiimeissä toimittaessa fyysinen tila luo kohtaamisille, keskusteluille ja uuden ideoinnille niiden arvoiset puitteet. Työn tekemisen tilan tulee tarjota rauhaa ja inspiroivaa tilaa keskittymiseen ja ideoiden kehittelyyn monialaisissa tiimeissä. Arjessa design johdattelee ajatteluamme hienovaraisin vihjein.
Oikeusmuotoilussa kohderyhmä-, käyttäjä-, tai asiakaslähtöisyys edellyttää, että palvelujen, prosessien, työkalujen ja tuotteiden muotoilussa tulevat näkyviin kaikki oleelliset näkökulmat ja kokemukset. Asianajotoimistoissa palveluja toteutetaan erikoistuneissa tiimeissä, jotka tuntevat prosessinsa tarkasti. Prosessien kehittämisen yhtenä lähtökohtana tuleekin olla niiden tuntemus, mutta usein pystymme tuomaan prosesseihin lisää tehokkuutta, mielekkyyyttä ja asiakkaan näkökulmaa, sanalla sanoen hieman empatiaa, ottamalla niihin ulkopuolisen näkökulman. Muotoiluajattelun metodit auttavat tunnistamaan mahdollisuuksia tuottaa uusia ideoita ja muuttaa ne konkreettisiksi ratkaisuiksi suunnitteluprosessin työvaiheita toistamalla. Legal Design Summitiin liittyvässä verkostoitumistilaisuudessamme Helsingin toimistollamme kuultiin myös DLA Design'ista, muotoiluajatteluun perustuvasta metodista, jota käytämme palvelujen muotoiluun lukuisissa DLA Piper -toimistoissa ympäri maailman ja asiakkaidemme kanssa. DLA Design'illa on käyttöä muun muassa suunnittelusprinteissä ja vuorovaikutteisissa työpajoissa, joissa syvennytään hakemaan ratkaisua tiettyyn ongelmaan tai liiketoimintahaasteeseen.
Toisinaan vitsaillaan, että harvoin tulee käännyttyä juristin puoleen silloin, kun halutaan selkiyttää asioita. Pitäisikö tämä ottaa tavoitteeksi?