Lapsen oikeudet hyvän tulevaisuuden perustana
Me DLA Piperilla haluamme olla mukana rakentamassa kestävää ja vastuullista tulevaisuutta, jossa lapsen oikeudet ovat keskeisessä asemassa. Olemme vuodesta 2013 alkaen tehneet yhteistyötä Unicefin kanssa lapsen oikeuksiin liittyvissä hankkeissa. Vuosien aikana olemme tukeneet Unicefin hankkeita yli 7,5 miljoonalla Yhdysvaltain dollarilla lahjoitusten ja pro bono -työn kautta. Helsingin toimistolla on ollut ilo olla mukana toteuttamassa esimerkiksi tutkimushanketta koskien lasten oikeuksia digitaalisessa ympäristössä.
Alkusyksystä osallistuimme selvityksen tekemiseen pro bono -yhteistyökumppanillemme, EU:n rahoittamalle LA Child -projektille (Enhancing Legal Aid For Children in Conflict with the Law). Tutkimme lasten oikeuksien toteutumista oikeudenkäynneissä yhteensä 11 Euroopan maassa. Hankkeen tarkoituksena oli myötävaikuttaa lasten menettelyllisten oikeuksien suojeluun, kuten lapsen oikeuteen saada oikeusapua. Suomea koskevaan raporttiin voit tutustua tästä.
Lapsen oikeuksien sopimus - maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus
Muiden ihmisoikeuksien tavoin, myöskään lapsen oikeudet eivät ole mielipidekysymys. Ne perustuvat YK:n vuonna 1989 allekirjoitettuun lapsen oikeuksien sopimukseen. Sopimus sisältää kaikille alle 18-vuotiaille kuuluvat ihmisoikeudet ja asettaa valtioille vastuun niiden toteuttamisesta.
Lapsen oikeuksien sopimus perustuu neljään perusperiaatteeseen:
- Syrjimättömyys
- Lapsen edun huomioiminen
- Oikeus elämään ja kehittymiseen, ja
- Lapsen näkemysten kunnioittaminen.
Sopimuksen mukaan valtioiden on muutettava paitsi lainsäädäntö myös käytännön toiminta sopimuksen mukaiseksi ja tiedotettava lapsen oikeuksista. Sopimus on merkittävä yleistä yhteiskunnallista kehitystä ohjaava sopimus.
Sopimus ei ole yksinomaan merkittävä vain sisältönsä kannalta vaan myös siksi, että sen oikeutus on tunnustettu maailmalla laajasti; lapsen oikeuksien sopimus on maailman laajimmin ratifioitu ihmisoikeussopimus, jonka on jättänyt toteuttamatta vain yksi maa, Yhdysvallat. Tahtoa siis riittää ainakin sopimustasolla.
Oikeudet eivät toteudu itsestään, vaan vaaditaan oikeuksien kunnioittamista ja niiden aktiivista toimeenpanoa kaiken aikaa
Maailman tila vuonna 2020 muodostuu monen positiivisesti kehitykseen vaikuttavan tekijän lisäksi myös ihmiskuntaa uhkaavista tekijöistä, kuten koronapandemiasta ja kiihtyvästä ilmastonmuutoksesta vaikutuksineen. Vuosi 2020 voikin olla käännekohta monella tavalla. Pandemia on vaikeuttanut lasten koulunkäyntiä, tai jopa estänyt sen kokonaan. Se on jättänyt lapsia terveydenhuollon ulkopuolelle ja lisännyt köyhyyttä sekä väkivallan uhkaa. Ilmastonmuutoksen vaikutukset kohdentuvat kaikkein dramaattisimmin haavoittuvimmassa asemassa oleviin, kuten juuri lapsiin ja nuoriin.
Sekä vallitseva pandemia että ilmastonmuutos luovat uhkia lapsen oikeuksien vaarantumiselle ja vuosien aikana saavutetulle edistykselle. Siksi on tärkeää, että lapsen oikeudet huomioidaan niin pandemiaa kuin ilmastonmuutostakin koskevassa päätöksenteossa ja toimeenpanossa ja että lapsen oikeuksista on saatavilla jatkuvasti ajantasaista tutkimustietoa.
DLA Piper lupaa osallistua jatkossakin vastuullisen huomisen edistämiseen lapsen oikeuksia tukevien ja edistävien hankkeiden kautta.
Kirjoittaja Salla Tuominen on Pohjoismaiden edustaja DLA Piperin vastuullisuusasioiden ohjausryhmässä.