Kilpailuoikeuden Newsflash: Lisää sallittuja muutoksia vertikaalisiin sopimuksiin?

news
27 Sep 2021
Newsletter

Euroopan komissio julkaisi hiljattain kauan odotetun ehdotuksen päivitetystä vertikaalisesta ryhmäpoikkeusasetuksesta ja luonnoksen vertikaalisista suuntaviivoista.

Vertikaalinen ryhmäpoikkeusasetus (”asetus”) koskee vertikaalisia sopimuksia (eli sopimuksia toimitusketjun eri tasoilla toimivien yritysten, esimerkiksi tuottajan ja jakelijan välillä). Asetuksen mukaan vertikaalinen sopimus oletetaan lainmukaiseksi, jos osapuolten markkinaosuudet ovat enintään 30 prosenttia markkinoilla, joihin kyseinen sopimus vaikuttaa, eikä sopimukseen sisälly vakavimpia kilpailunrajoituksia (kuten jälleenmyyntihinnan määräämistä tai passiivisen myynnin kieltämistä). Asetuksen ja sitä täydentävien suuntaviivojen tarkoituksena on auttaa yrityksiä tekemään kilpailuoikeudellinen arviointi omasta toiminnastaan.

Clothing store interior

Tällä hetkellä voimassa olevia sääntöjä on käyty läpi ja niistä on järjestetty pitkä kuulemisprosessi, joka alkoi lokakuussa 2018. Asetuksen on todettu olevan vanhentunut ja huonosti soveltuva erityisesti verkkokauppojen kasvuun ja uusiin markkinatoimijoihin (esim. verkkoalustat).

Lue lisää:

Käsittelemme Newsflashissämme keskeisiä ehdotettuja sallittuja myyntirajoituksia.