Kiinnostus rahoitusjuridiikkaa kohtaan toi Elise Bergmanin ja Satu Saarikosken osaksi DLA Piperin Finance & Projects -praktiikkaa

news
09 Mar 2023
Insights

Syksyllä 2022 Lapin yliopistosta oikeustieteen maisteriksi valmistuneelle Elise Bergmanille työskentely rahoitusalan praktiikassa oli selvä tavoite. Ensin oikeusnotaariksi Lapin yliopistosta ja sen jälkeen oikeustieteen maisteriksi Helsingin yliopistosta valmistunut Satu Saarikoski ehti kartuttaa työkokemustaan in-house-juristina finanssialan yrityksessä ennen DLA Piperille siirtymistä. Bergman ja Saarikoski aloittivat syksyllä Associate-juristin rooleissa Finance and Projects -tiimissämme.

”Tein graduni rahanpesua koskevasta rikosoikeudellisesta sääntelystä. Sen myötä kiinnostuin yleisesti finanssialan sääntelystä sekä rahanpesun torjunnasta ja siihen liittyvästä lainsäädännöstä, eli AML-regulaatiosta (Anti Money Laundering)”, Elise Bergman kertoo.

Satu Saarikoski työskenteli in-house-juristina ollessaan esimerkiksi finanssialan sääntelyyn ja arvopaperimarkkinaoikeuteen liittyvien kysymysten sekä sopimus-, yhtiö- ja työoikeudellisten asioiden parissa.

”In-house-roolissa työskentelyn ansiosta pystyn samaistumaan asiakkaan rooliin, minkä koen erittäin hyödylliseksi nykyisessä työssäni asianajotoimistossa. Olen kiinnostunut erityisesti vienninrahoituksesta ja alusrahoituksesta, ja olen päässyt mukaan niitä koskeviin toimeksiantoihin. Toisaalta asiakkaidemme neuvonta esimerkiksi finanssialan sääntelyyn liittyvissä haasteissa ja erilaisissa vakuusoikeudellisissa kysymyksissä on myös antoisaa. Lisäksi olen päässyt mukaan yritysjärjestelyiden due diligence -projekteihin mukaan neuvomaan rahoitukseen liittyvissä asioissa”, Saarikoski sanoo.

Rahoitusjuristi varmistaa vienninrahoituksen edellytykset rahoituslaitosten ja Suomen lainsäädännön näkökulmasta

Osana Finance & Projects -praktiikassa työskentelyä Elise Bergman ja Satu Saarikoski ovat päässeet mukaan erilaisiin vientitakuuta (export credit) koskeviin asiakastöihin. Työnsä alkuviikoista lähtien molemmat ovat olleet mukana myös laajemmin vienninrahoitusta ja alusrahoitusta koskevissa toimeksiannoissa. Vienninrahoituksen tavoitteena on edistää Suomen taloudellista kehitystä rahoittamalla eri teollisuudenalojen vientiä esimerkiksi laivanrakennuksessa, paperiteollisuudessa ja telekommunikaatioalalla, ja vienninrahoituslaitosten tarjoamien takausten ja rahoituksen edellytyksenä onkin aina suomalainen intressi.

Rahoitusjärjestelyjen päälainadokumentaatio laaditaan yleensä Englannin tai New Yorkin osavaltion lain alla. Bergman ja Saarikoski avustavat asiakkaita sen varmistamisessa, että lainadokumentaatio ja rahoituksen rakenne täyttävät sekä Suomen lainsäädännön että vienninrahoituslaitosten asettamat edellytykset. Prosessien aikana toimeksiantoihin sisältyy vahvasti kulloisenkin asiakkaan neuvonta ja kommunikointi kansalliseen lainsäädäntöön sekä vienninrahoitusdokumentaatioon liittyvissä asioissa.

Juridista tukea yritysten lisääntyviin sääntelyvelvoitteisiin

Ympäristöön, yhteiskuntavastuuseen ja hallintotapaan liittyvät ESG-asiat sekä yhteiskuntavastuuta käsittelevät Corporate Social Responsibility -asiat vaikuttavat kaikkiin toimijoihin finanssimarkkinoilla. Kestävän kehityksen ja vastuullisuuden ympärille on laadittu paljon uutta sääntelyä, kuten EU:n taksonomia, eli kestävän rahoituksen luokittelujärjestelmä. EU-taksonomiaan liittyvien kriteerien perusteella arvioidaan erilaisten rahoitus- ja investointikohteiden kestävyyttä.

DLA Piperilla toimeksiantoja hoidetaan tiimeissä myös yli praktiikkarajojen, mikä auttaa laajentamaan asiantuntijoidemme osaamista ja antaa vaihtelevia kokemuksia työskentelystä erilaisissa osaamisryhmissä.

”Avustamme sekä kotimaisia että kansainvälisiä asiakkaitamme nopeasti muuttuvassa sääntely-ympäristössä muun muassa toiminnan luvanvaraisuuteen ja compliance-kysymyksiin liittyen. Lisäksi avustamme säännöllisesti asiakkaitamme erilaisissa rahanpesun estämistä koskevaan sääntelyyn liittyvissä kysymyksissä. Työn mielekkyys onkin siinä, että pääsemme työskentelemään monipuolisesti eri asiakkaiden kanssa”, Elise Bergman sanoo.

Globaalisti operoivassa asianajotoimistossa kansainvälinen ulottuvuus on täydentävä osa Associaten toimenkuvaa.

”Eri praktiikkaryhmien kanssa työskentely ja tiivis yhteistyö muiden Pohjoismaiden toimistojen kanssa antavat uusia ulottuvuuksia omaan ammatilliseen kehittymiseeni. Odotankin innolla pääseväni syvemmin mukaan asiakastyöhön ja avustamaan erilaisissa rahoitustransaktioissa Suomessa ja yli rajojen”, Satu Saarikoski täydentää.

Ota meihin yhteyttä, jos tarvitset juridista tukea rahoitusoikeudellisiin kysymyksiin, finanssialan sääntelyn huomioimiseksi omassa yritystoiminnassasi tai muihin rahoitusjärjestelyihin liittyviin toimenpiteisiin.