Kielletty määrähinnoittelu verkkokauppamyynnissä johti seuraamusmaksuun

news
10 Jan 2024
Insights

Toukokuussa 2020 Kilpailu- ja kuluttajavirasto (KKV) esitti markkinaoikeudelle (MAO) yhdeksän miljoonan euron seuraamusmaksun määräämistä maahantuontia ja rautakauppaa harjoittavalle Isojoen Konehallille (IKH) kielletystä määrähinnoittelusta. KKV:n mukaan IKH oli asettanut myymilleen tuotteilleen suositushinnat, joita se painosti eri tavoin jälleenmyyjänsä noudattamaan. KKV katsoi, että tosiasiallisesti kyseessä oli määrähinnoittelu ja se koski IKH-tuotteiden myyntiä niin jälleenmyyjien verkkokaupoissa kuin kivijalkamyymälöissä.

MAO puolestaan katsoi, että IKH:n toteuttama kielletty määrähinnoittelu koski jälleenmyyjien verkkokauppoja. Markkinaoikeuden mukaan kilpailunrajoitus jatkui maaliskuusta 2010 helmikuuhun 2015 saakka. Lisäksi IKH oli sopinut valtuutettujen jälleenmyyjiensä kanssa ketjun yhteisessä verkkokaupassa noudatettavasta kiinteästä jälleenmyyntihinnasta vuodesta 2014 vuoteen 2020. MAO määräsi IKH:lle 1,75 miljoonan euron seuraamusmaksun kielletystä määrähinnoittelusta. Sekä KKV että IKH valittivat MAO:n päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO).

Artikkelimme lopussa esitetty tuore KHO:n päätös vahvistaa kilpailuviranomaisten ja tuomioistuinten vakiintuneen näkemyksen määrähinnoittelun haitallisuudesta kilpailulle.

Määrähinnoittelu haittaa hintakilpailua

Määrähinnoittelulla tarkoitetaan toimitus- ja jakelusopimusten ehtoja, joilla vahvistetaan jälleenmyyntihintoja. Tavoitteena on varmistaa kiinteä tai vähimmäishintataso seuraavalla tai jopa sitä myöhemmällä jakeluportaalla. Tästä seuraa, että jälleenmyyjien välinen hintakilpailu estyy ja siitä aiheutuu vahinkoa kuluttajille korkeampien hintojen muodossa. Ohjeellisia suositushintoja saa antaa, mutta tällöinkin jälleenmyyjällä tulee olla mahdollisuus myydä tuote itse määrittämällään suosituksesta poikkeavalla hinnalla.

Määrähinnoittelua toteutetaan monilla eri tavoilla. Jälleenmyyntihinnoista voidaan määrätä selkeimmässä tapauksessa suoraan sopimusehdoilla. Määrähinnoittelu voidaan toteuttaa myös välillisesti esimerkiksi käyttämällä jakelukatteita tai sitomalla jälleenmyyntihinnat alennuskäytäntöihin, joiden seurauksena toimittaja määrittää jälleenmyyntihinnat. Kilpailuoikeussääntöjen näkökulmasta sillä miten tai missä muodossa määrähinnoittelu toteutetaan ei ole merkitystä. Merkityksellistä on se, ovatko sopimusosapuolet sopineet tai saavuttaneet yhteisymmärryksen hinnoista. Määrähinnoittelua pidetään ns. vakavana kilpailunrajoituksena, jota ei lähtökohtaisesti voi perustella siitä aiheutuvilla hyödyillä eli ns. tehokkuusperusteilla.

Tilastollisesti kilpailuviranomaiset ovat puuttuneet yritysten välisiin vertikaalisiin suhteisiin harvemmin kuin kilpailijoiden välisiin kiellettyihin horisontaalisiin suhteisiin. Suomessa edellinen seuraamusmaksu määrähinnoittelusta annettiin yli 10 vuotta sitten, kun MAO määräsi Iittala Oy AB:lle kolmen miljoonan euron seuraamusmaksun kilpailulain vastaisesta määrähinnoittelusta. Viime vuosina kilpailuviranomaisten huomio on alkanut kasvavasti suuntautua kohti yritysten vertikaalisia suhteita. Etenkin Euroopassa kilpailuviranomaiset ovat aktivoituneet vertikaalisten rajoitusten ja määrähinnoitteluun liittyvien tutkintojen osalta.

KHO:n päätös vahvisti määrähinnoittelun vakavan luonteen

KHO antoi asiassa lopullisen ratkaisun vuoden 2023 lopussa määräämällä seuraamusmaksun määrähinnoittelusta verkkokauppamyynnissä ja vahvisti edellä esitetyn tulkinnan määrähinnoittelun vakavasta luonteesta. KHO:n päätöksen mukaan IKH syyllistyi kiellettyyn määrähinnoitteluun määräämällä tuotteidensa vähittäismyyntihinnat sen ja valtuutettujen jälleenmyyjiensä yhteisessä verkkokaupassa.

Lisäksi KHO totesi määrähinnoittelua tapahtuneen joidenkin jälleenmyyjien osalta myös niiden omissa verkkokaupoissa. KHO:n mukaan asiassa jäi kuitenkin näyttämättä, että IKH olisi sopinut määrähinnoittelusta kaikkien IKH-tuotteita verkkokaupoissaan myyvien jälleenmyyjien kanssa. Tämä ei kuitenkaan vaikuttanut seuraamusmaksun määrään, vaan KHO määräsi MAO:n tavoin 1,75 miljoonan euron seuraamusmaksun kilpailurikkomuksesta. KHO piti rikkomusta pitkäkestoisena ja laadultaan vakavana sekä moitittavana. Rikkomuksesta aiheutui konkreettisia haitallisia vaikutuksia vähittäismarkkinoiden hintatasoon.

Huomioiden kilpailuviranomaisten kasvaneen kiinnostuksen, yritysten olisi tärkeää  tarkistaa ja varmistaa, että niiden yhteistyökumppaneiden kanssa solmimat sopimukset ovat ajan tasalla ja etteivät sopimukset ja toimintamallit sisällä ehtoja tai käytänteitä, jotka ovat ristiriidassa lainsäädännön kanssa.

Ota yhteyttä, mikäli tarvitsette juridista tukea sääntelyyn liittyvissä kysymyksissä ja/tai yhteistyökumppaneiden kanssa laadittavien sopimusten kanssa.