Hallitus esitti yrityskauppavalvonnan liikevaihtorajojen huomattavaa alentamista

news
23 Sep 2022
Newsletter

Tärkeää tietää:

  • Hallitus antoi esityksen yrityskauppojen ilmoituskynnyksen alentamisesta eduskunnalle 19. syyskuuta 2022.
  • Muutosten on tarkoitus tulla voimaan jo vuoden 2023 alussa.
  • Yrityskauppavalvonta perustuisi täysin Suomesta kertyvään liikevaihtoon.

Tausta

Olemme aiemmin kirjoittaneet Kilpailu- ja kuluttajaviraston (KKV) selvityksestä, jossa esitettiin yrityskauppojen ilmoitusvelvollisuutta koskevien liikevaihtorajojen alentamista sekä ns. otto-oikeuden antamista kilpailuviranomaiselle.

Selvityksessään KKV ehdotti, että ilmoitettavaksi tulisivat yrityskaupat, joissa osapuolten yhteenlaskettu Suomesta kertynyt liikevaihto on yli 100 miljoonaa euroa, ja vähintään kahden osapuolen Suomesta kertynyt liikevaihto on yli 20 miljoonaa euroa. Ns. otto-oikeus olisi koskenut yrityskauppoja, joissa yrityskaupan osapuolten yhteenlaskettu Suomesta kertynyt liikevaihto on yli 50 miljoonaa euroa.

Hallituksen esitys yrityskauppojen ilmoituskynnyksen alentamisesta

Uudistus eteni eduskuntaan, kun hallitus antoi esityksensä 19. syyskuuta 2022. Hallituksen esityksen mukaan KKV:lle tulisi jatkossa ilmoittaa yrityskaupat, joissa

  • osapuolten yhteenlaskettu Suomesta kertynyt liikevaihto ylittää 100 miljoonaa euroa ja
  • vähintään kahden osapuolen Suomesta kertynyt liikevaihto ylittää kummankin osalta 10 miljoonaa euroa.

Esityksen mukaan KKV:lle ei annettaisi edellä mainittua otto-oikeutta, eli oikeutta ottaa tutkittavaksi liikevaihtorajojen alle jääviä yrityskauppoja.

Tällä hetkellä yrityskauppa tulee ilmoittaa KKV:lle, jos yrityskaupan osapuolten yhteenlaskettu liikevaihto ylittää 350 miljoonaa euroa ja vähintään kahden yrityskaupan osapuolen Suomesta kertynyt liikevaihto ylittää kummankin osalta 20 miljoonaa euroa.

Käytännössä muutos laskisi huomattavasti liikevaihtorajoja ja keskittäisi rajat täysin Suomesta kertyvään liikevaihtoon, kun jatkossa osapuolten yhteenlasketun liikevaihdon osalta ilmoituskynnys koskisi Suomesta kertyvää liikevaihtoa maailmanlaajuisen sijaan. Ilmoituskynnyksellä olisi siten vahvempi yhteys suomalaisiin markkinoihin ja kaupan haitallisiin vaikutuksiin Suomessa.

Nykyisillä ilmoitusrajoilla KKV:lle ilmoitetaan vuosittain noin 30 yrityskauppaa. Työ- ja elinkeinoministeriön mukaan esitetyn muutoksen jälkeen yrityskauppailmoitusten määrä kasvaisi vuosittain noin 30–40 kappaleella, eli ilmoitusten määrä yli kaksinkertaistuisi. Lakimuutosta koskevien sidosryhmien lausuntojen perusteella ilmoitettavien yrityskauppojen määrä voi käytännössä osoittautua huomattavasti tätä suuremmaksikin.

Yrityskauppojen ilmoituskaavan uudistus

Työ- ja elinkeinoministeriö on samalla valmistellut yrityskauppojen ilmoituskaavan muutosta. Muutoksen yhtenä tavoitteena on vähentää yritysten hallinnollista taakkaa sellaisten yrityskauppojen ilmoittamisessa, jotka eivät todennäköisesti aiheuta kilpailuongelmia. Ilmoituskaavan muutoksenkin on tarkoitus tulla voimaan vuoden 2023 alusta.

Mitä tämä tarkoittaa yritysten kannalta:

  • Muutoksen johdosta yrityskauppavalvonnan piiriin tulisi yli kaksi kertaa enemmän yrityskauppoja.
  • Yrityskauppavalvonta vaatisi jatkossa aiempaa vahvempaa yhteyttä Suomeen.
  • Liikevaihtorajojen alentaminen tulee näillä näkymin voimaan ensi vuoden alussa, mutta se on tärkeää huomioida jo loppuvuonna suunnitelluissa yrityskaupoissa.