Globaaleja peleihin liittyviä oikeudellisia näkökulmia kokoava Video Games Laws of the World -oppaamme on julkaistu
Videopeleistä on kehittynyt maailmanlaajuinen teollisuudenala, joka vaikuttaa kulttuuriin, talouteen ja teknologiaan. Pelien suosion kasvun myötä myös niihin liittyvän sääntelyn monimutkaisuus on lisääntynyt. Pelien oikeudellinen ympäristö on korostetun kansainvälinen ulottuen sisältörajoituksista teollis- ja tekijänoikeuksiin ja tietosuojakysymyksistä e-urheilua koskeviin säännöksiin.
Videopelien maailmassa globaalien markkinoiden ymmärtäminen on ratkaisevan tärkeää. Joillakin toimialoilla pääsy toiseen maahan vaatii perusteellista harkintaa ja suunnittelua, mutta digitaalisen myynnin yleistymisen myötä pelejä voidaan myydä vaivattomasti lukuisilla alustoilla maailmanlaajuisesti. Nopea pääsy globaaleille markkinoille tuo mukanaan myös alueellisesti vaihtelevaa sääntelyä ja valvontaa. Paikallisten säännösten noudattaminen voi merkitä eroa onnistuneen kansainvälisen julkaisun ja kalliin oikeustaistelun välillä.
”Englanninkielinen oppaamme tarjoaa kattavan yleiskatsauksen videopelien lainsäädäntöön eri lainkäyttöalueilla. Suomea käsittelevä osio esittelee muun muassa pelien sisältöä ja immateriaalioikeuksien syntymistä koskevaa sääntelyä, henkilötietojen keruuseen liittyviä juridisia edellytyksiä sekä kuluttajansuojaa Suomessa”, sanoo Suomessa pelialalla hyvin tunnettu, DLA Piperin Intellectual Property & Technology -tiimin juristi, Joeli Niva.
DLA Piper edustaa pelialan kehittäjiä, julkaisijoita, alustoja ja palveluntarjoajia kaikkialla maailmassa. Oppaassa käsitellään kunkin lainkäyttöalueen osalta pelilainsäädännön keskeisiä osa-alueita, esimerkiksi:
- immateriaalioikeuksien suojaus
- relevantti työlainsäädäntö
- sisältöjä koskeva sääntely
- tietosuoja
- kuluttajansuoja
- verohyvitykset ja kannustimet
- ”lootboxit” eli yllätyslaatikot
”Tiedämme, miten tärkeää asiakkaillemme on ymmärtää eri maiden lainsäädännön välisiä yhtäläisyyksiä ja eroavaisuuksia. Oppaamme on arvokas apuväline sekä kokeneille alan ammattilaisille että alalla aloittaville yrityksille videopelilainsäädännön monimutkaisessa maailmassa navigoimiseen. Oppaassa tuodaan esiin eri maiden välisiä yhteisiä piirteitä sekä kunkin oikeusjärjestelmän ainutlaatuisia haasteita, joiden tiedämme vaikuttavan pelialalla toimivien yritysten liiketoimintapäätöksiin”, Niva sanoo.
Lataa englanninkielinen Video Games Laws of the World -oppaamme täältä.
Ota yhteyttä, jos tarvitsette juridista tukea pelialaan liittyvissä kysymyksissä yrityksessänne.