DLA Piper panostaa energiasektorin osaamiseen energiamarkkinoiden myllerryksessä – Tutustu uusiin energiajuristeihimme

news
02 Jan 2023
Insights

DLA Piperin Finance & Projects -praktiikka vahvistui energiaosaamisella, kun elokuussa Energia-tiimissä aloitti Panu Punkari Associate-juristina ja syyskuussa Tiia Ryhänen Counsel-juristina. Panu aloitti DLA:lla valmistumisensa jälkeen ja Tiia siirtyi praktiikkaan pohjoismaisesta energiayhtiöstä, Gasumista, jossa hän toimi viime vuodet General Counselina Legal & Compliance -tiimin vetäjänä. Tässä artikkelissa Tiia ja Panu kertovat, miksi energia-ala on juuri nyt äärimmäisen kiinnostava toimiala ja mikä DLA Piperissa houkutteli työpaikkana.  

Tiia, ehdit toimia yli vuosikymmenen inhouse -juristina eri yhtiöissä. Mikä houkutteli sinut takaisin toimistopuolelle ja miksi juuri nyt?  

”Energiamarkkinat ovat moneltakin osin uuden edessä. Alkusyksystä 2021 alkanut kaasun hinnan moninkertaistuminen, jolla on ollut vaikutus myös sähkön hinnan muodostumiseen eurooppalaisilla sähkömarkkinoilla, ja huimat energian hintavaihtelut ovat haastaneet monen energia-alan yrityksen toimintakyvyn mm. kasvaneiden vakuusvaatimusten vuoksi. Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja sitä seurannut venäläisen tuontisähkön sekä kaasuputkistoa pitkin tuotujen maakaasutoimitusten katkeaminen keväällä 2022 ovat pitkäkestoisesti leikanneet pois osan Suomen aikaisemmasta energiatarjonnasta. Energian Venäjä-riippuvuuden vähentämisen lisäksi, RePowerEU suunnitelmat edelleen tukevat kiihtyvää siirtymää pois fossiilisesta energiasta ja kohti uusiutuvia energialähteitä.  

Energia, sen tuotannon ja investointien monipuolistaminen, energian varastointi, energian kulutuksen vähentäminen ja kysynnän joustaminen, sekä hintariskeihin varautuminen ovat kaikki nyt erittäin ajankohtaisia. Tämä murroskohta oli itselle siksi myös juuri oikea aika siirtyä hyödyntämään in-house-juristina kertynyttä energiamarkkinaosaamista asiakastyöhön DLA Piperille.  

Koska haasteet energiamarkkinoilla ovat osittain yhteiseurooppalaisia sekä pyrkimykset yhteisten ratkaisuiden löytämiseen ja poliittisen tahtotilan muodostaminen tehdään pitkälti EU-tasolla, tiivis yhteistyö DLA Piperin muiden kansainvälisten toimistojen kanssa mahdollistaa valtioiden rajat ylittävien energiahankkeiden parhaan mahdollisen hoitamisen sekä tiedon jakamisen eri maiden välillä. On ollut erittäin inspiroivaa liittyä osaksi tätä kansainvälistä osaajaverkostoa, jossa pääsen aidosti olemaan osa yhteiskunnallisestikin merkittäviä hankkeita.” 

Panu, olet systemaattisesti kehittänyt energiasektoriosaamistasi jo vuosien ajan. Mikä sai sinut hakemaan energiajuristin paikkaa DLA Piperilla?  

”Olen päässyt kahdessa viimeisimmässä työpaikassani työskentelemään monipuolisesti energiasektorin toimeksiantojen kanssa, jolloin mielenkiintoni toimialaa kohtaan heräsi. Valmistelin graduni muun muassa uusiutuvaan energiaan, energiatehokkuuteen ja kiertotalouteen liittyvien teemojen pohjalta, jolloin osaamiseni ja ymmärrykseni sektorin regulaation, viimeaikaisen kehityksen ja tulevaisuuden näkymien suhteen syveni entisestään. Etsin graduprosessin aikana nimenomaan energiajuristin paikkaa, ja näin DLA Piperin tarjoamassa mahdollisuudessa valtavasti potentiaalia heidän kansainvälisen verkostonsa ja tavoitteidensa takia. 

Energiasektorin kansainvälisen ja erityisesti EU-tasoisen sääntelyn luonteen ja yhteistyömahdollisuuksien vuoksi DLA:lla on kyky tarjota asiakkailleen harvinaisen monipuolista ja saumatonta rajat ylittävää palvelua energiasektoriin liittyvissä toimeksiannoissa. Energia-ala on yhteiskunnallisen merkittävyytensä ja nopean kehityksensä vuoksi muutoinkin äärimmäisen mielenkiintoinen erikoistumisen kohde - eikä vähiten juristille. Suomen toimiston aito halu profiloitua entistä enemmän kotimaista energiasektoria palvelevana toimistona sekä heidän kansainvälisten hankkeidensa kirjo vetosi itseeni, jolloin näen DLA:n oivallisena työpaikkana kehittyä kohti monipuolista asiantuntijuutta.” 

Ota yhteyttä, mikäli yrityksesi kaipaa juridista neuvonantoa energiasektorin hankkeita koskien. Autamme mielellämme!